Gratis muziek: The Empty Bottle Presents

chicago  empty bottle 1a
Foto: Empty Bottle

Regelmatige lezers van onze concertrecensies kan het haast niet ontgaan dat onze correspondent in de VS een grote voorliefde heeft voor concertzaal The Empty Bottle in Chicago.

Van de buitenkant weinig bijzonders, maar de zaal heeft zich door de jaren heen zowel voor publiek als artiesten ontplooid als een geweldige locatie om te kijken, te luisteren, en op te treden.

Bijna alles klopt aan de zaal: het altaar voor de overleden huiskat Boo, de grote koelers met gratis water voor wie gewoon dorst of niet te veel geld heeft, de geweldige Windy City Soul Club dansavonden, de gratis shows op maandag, de topkwaliteit geluidsmensen. Bands spelen er dan ook graag. Op een gemiddelde goeie avond staat de indie-semi top (wij zagen onder meer Esben and the Witch, Best Coast, Black Lips, Titus Andronicus, Vivian Girls, Jens Lekman) op het toneel, aangevuld met veelal zenuwachtige lokale bandjes in het voorprogramma.

Vintage flipperkasten

Rookverbod? Geen probleem – tussen de bands staan de rokers in drommen op het hoekje buiten, terwijl de niet-rokers zich kunnen uitleven op de gratis pool-tafel, de oorspronkelijke Pacman of de vintage flipperkasten. In een land waar bij een concert een biertje gerust $9 kan kosten, is de $2,50 voor een Pabst Blue Ribbon een verademing. Kortom – Empty Bottle snapt precies hoe ze het een publiek naar hun zin kan maken.

De mentaliteit van alternatieve bands en goeie geluidsmensen heeft geleid tot een initiatief waar veel van deze bands live worden opgenomen en vervolgens professioneel worden afgemixt. Deze opnames zijn inmiddels online verkrijgbaar via http://emptybottle.bandcamp.com. Alles is daar gratis te beluisteren, een aantal van de concerten is ook nog eens gratis te downloaden. Dus als je ze gemist hebt, en je je altijd al afvroeg of Wavves of Best Coast het live waar kunnen maken, weet je bij deze waar je dat kunt uitvinden. En mocht je ooit een keer in Chicago zijn – de zaal is te vinden op 1035 N. Western Avenue.