Grote installatie van Antony Gormley in New York

Antony Gormley in New York
Foto’s: Christopher Burke

In het Brooklyn Bridge Park in New York vind je tot en met 27 maart 2020 een indrukwekkende installatie van kunstenaar Antony Gormley. Hij verwerkte maar liefst 18 kilometer aan aluminium tot het kunstwerk New York Clearing.

Zelf beschrijft de kunstenaar het werk als een tekening in de open ruimte. Iets wat je makkelijk zult herkennen als je het werk van een afstand bekijkt. Al is het leuker om juist heel dichtbij te komen. Je kunt er namelijk doorheen lopen.

Net zoals bij een soortgelijk werk tijdens zijn expositie in de Royal Academy of Arts in Londen nodigt deze installatie uit tot interactie. In Londen moesten de bezoekers een weg zien te vinden door het metalen labyrint om een naastgelegen zaal te bezoeken. Hier is dat niet het geval, maar het is nog steeds leuk om het kunstwerk in te duiken. Je zult ook zien dat vrijwel ieder bezoeker zich hiertoe laat verleiden.

Interactie

Als je zo dichtbij de kunst bent, dan zie je ook hoe het gemaakt is. De cirkels zijn vastgemaakt met kabelbinders van metaal en plastic en het geheel is goed verankerd aan de grond. Het blijft natuurlijk de manier waar New York Clearing de interactie aangaat met de mensen en de omgeving. Vanuit en rondom het werk kijk je heel anders naar de skyline van Manhattan en de Brooklyn Bridge.

En er is interactie tussen mensen. Wie het werk binnenstapt, is op dat moment samen met de andere bezoekers onderdeel van de kunst. Je zult merken dat je heel makkelijk een praatje maakt of een glimlach uit zult wisselen. Dichterbij huis kunnen we overigens ook gaan genieten van het werk van Antony Gormley. In Museum Voorlinden zal vanaf 21 mei een grote overzichtstentoonstelling te zien zijn.

Antony Gormley in New York

Antony Gormley in New York