De bouw van Guggenheim Abu Dhabi gaat beginnen

Guggenheim Museum (Abu Dhabi)

De plannen lagen er al sinds 2006: een Guggenheim-museum in Abu Dhabi. Architect Frank Gehry tekende een spannend ontwerp voor het gebouw dat in 2012 open zou moeten gaan.

Alleen bleef het toen ineens stil. In 2011 werden er wat pilaren geplaatst, maar daar bleef het bij. In 2017 liet voormalig Guggenheim-directeur Thomas Krens weten dat hij de de kans op de realisatie van het museum heel klein achtte. Tot er plots nieuws kwam van Richard Armstrong, directeur van de Solomon R. Guggenheim Foundation. De bouw in Abu Dhabi gaat heel snel beginnen en over vier jaar moet het museum open gaan.

Deconstructivisme

Net als in Bilbao is Frank Gehry de architect van het museum. Het is weer een spectaculair voorbeeld van zijn kenmerkende deconstructivisme. Het verschijnt op het eiland Saadiyat naast het Louvre Abu Dhabi van architect Jean Nouvel, het Nationaal museum door Foster + Partners, het maritiem museum door Tadao Ando en een schouwburg door Zaha Hadid. Voor liefhebbers van kunst en architectuur is dit dus een plek om zeker eens te bezoeken.

Met een oppervlakte van 42.000 vierkante meter zal dit het grootste Guggenheim-filiaal ter wereld worden. In het museum zal een combinatie van topstukken uit eigen collectie en hedendaags werk van kunstenaars uit het Midden-Oosten te zien zijn.

Guggenheim Museum (Abu Dhabi)

Guggenheim Museum (Abu Dhabi)

Guggenheim Museum (Abu Dhabi)

Foto’s: Solomon R. Guggenheim Foundation