Hauruck d’Orange van Kati Heck in GEM Den Haag

Kati Heck
Kati Heck, Selbstverständlich! (Die Übernahme), 2016, privécollectie. Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerpen.

Je komt ogen tekort als je je verdiept in het werk van kunstenaar Kati Heck. Van 6 juni tot en met 8 november kun je nieuwe en recente werken van haar aanschouwen in GEM, museum voor actuele kunst in Den Haag.

De in Düsseldorf geboren Kati Heck woont en werkt al een tijdje in het Vlaamse Pulle, maar haar werk is nog steeds onmiskenbaar Duits. Dat merk je al aan de titel van de expositie: Hauruck d’Orange. Hauruck is een term die vaker opduikt in het werk van Heck en is Duits voor ‘komaan!’. Het Orange verwijst naar de nationale kleur van Nederland waar ze voor het eerst een grote museale solotentoonstelling heeft. Ook de kleuren van de Duitse en Belgische vlag zullen een rol spelen in de expositie.

Personages

Het werk van Kati Heck kenmerkt zich doordat het vaak visueel overweldigend is. Dat doet ze op heel veel manieren (tegelijk). Er is kleur, humor, absurditeit en een bonte stoet aan personages. Ook herkenbaarheid en fantasie lopen in elkaar over. Wie goed kijkt, ziet de kunstenaar zelf ook regelmatig opduiken in de geschilderde scenes. Je zult wel goed moeten kijken, want vaak is ze verkleed.

Er zijn bij Hauruck d’Orange niet alleen schilderijen en tekeningen te zien, maar ook collages, sculpturen en een video: Der springende Punkt case II: O (2017). Dit is het tweede deel uit een trilogie die Heck samen maakte met het collectief Babydetektivclub. Het manifest van deze club is te vinden als onderdeel van de expositie in de vorm van een beschilderd gordijn. De belangrijkste boodschap van het manifest is: alles mag en niets is wat het lijkt.

Kati Heck – Hauruck d’Orange
GEM, museum voor actuele kunst in Den Haag
Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag
Van 6 juni tot en met 8 november

Kati Heck
Kati Heck, Verspätete Sitzung, 2019. Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Kati Heck

Kati Heck

Kati Heck
Kati Heck – Ins Innen!, 2020. Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
Kati Heck
Der springende Punkt case II: O (2017)