Indrukwekkende illustraties van wortelstelsels

wortelstelsel
Alle afbeeldingen: Wageningen University & Research

Soms kom je online dingen tegen waarvan je van te voren nog niet wist dat je ze interessant zou vinden. Neem nu de geweldige collectie met illustraties van wortelstelsels die te bewonderen is via de website van Wageningen University & Research.

In dat archief zijn maar liefst 1180 tekeningen te vinden die gemaakt zijn door de wetenschappers Erwin Lichtenegger en Lore Kutschera. Zij deden maar liefst 40 jaar lang onderzoek naar wortels en wortelstelsels in Europa. De focus lag daarbij op de flora in Oostenrijk. Dankzij het werk van Lichtenegger en Kutschera kunnen wij ons nu verwonderen aan de intrigerende ondergrondse wereld van het plantenrijk.

Vertakken

Wat opvalt bij het bekijken van de tekeningen is dat wortels niet altijd diep naar beneden groeien, maar zich soms ook wijd vertakken. Of dat een wortel soms iets wegheeft van een horizontale stam. Tegelijkertijd vraag je je ook af hoe het de twee wetenschappers is gelukt om de wortels zo goed in kaart te brengen.

Dit prachtige archief hebben we te danken aan bodemkundige Klaas Metselaar van Wageningen University & Research (WUR). Hij kreeg toestemming van Lore Kutschera om het werk te digitaliseren.

wortelstelsel

wortelstelsel

wortelstelsel

wortelstelsel

wortelstelsel

wortelstelsel

wortelstelsel

wortelstelsel

wortelstelsel

Via: Colossal