Interview: Diplo / Major Lazer

diplo

Diplo timmerde als producer en remixer de laatste jaren al stevig aan de weg, tot het project Major Lazer (een band die hij samen vormt met collega Switch) zorgde dat alles in een stroomversnelling raakte. Opeens is Diplo genoodzaakt om op wat meer op de voorgrond te treden. Hij is eigenlijk veel liever bezig met produceren, maar geniet wel van het succes van Major Lazer.

De sterrenstatus van Major Lazer is wel moeilijk voor Diplo, tijdens optredens zorgt hij dat hij op de achtergrond blijft en dat mc’s, zangeressen en dansers het publiek vermaken zodat hij zich kan concentreren op de muziek. Deze maakt hij zelf achter laptop en draaitafels: “Ik kan me helaas geen echte band veroorloven. We hebben in november zoiets eenmalig gedaan in New York. Nina Sky en Lexxus (die meedoen op het album) waren daar ook bij. Die avond was cool, maar desondanks geef ik de voorkeur aan een kleinere opzet waarbij ik kan DJ-en. Ik heb dan veel meer controle over de muziek en kan ik tijdens elke show iets nieuws toevoegen. Bijvoorbeeld een muzikale verwijzing naar de stad waar we dan zijn.”

Als we Diplo vervolgens vragen naar het feit dat de naam Major Lazer in korte tijd bekender is geworden dan zijn eigen artiestennaam, waarmee hij al jaren mee bezig is is het antwoord kort en resoluut: “No hard feelings!” Diplo legt hij dat hij toch liever producer dan DJ of artiest is. De spotlights hoeven voor hem niet zo nodig, hij is veel liever aan het werk in de studio. “Ik haal mijn voldoening vooral uit het bekend maken van een artiest waar ik mee samenwerk, zoals dat de afgelopen jaren met M.I.A. en Santigold is gelukt.”

Cartoon Network

Major Lazer moet voor Diplo vooral een uitlaadklep zijn waarin hij en Switch hun gekkigheid in kwijt kunnen. Ze zijn daarom best wel geschrokken van het onverwachte succes, maar weten deze inmiddels goed uit te buiten. “Opeens gaan er deuren voor je openen daar maken we gretig gebruik van. Zo laten we bevriende regisseurs lekker weirde video’s maken bij de singles en is het ons gelukt om een cartoon rondom Major Lazer te maken voor Cartoon Network. Meer dan dat willen we trouwens voorlopig niet doen. Het enige Major Lazer-zijproject dat verder van belang was, was een remix-ruil met Thom Yorke.”

Nu wil Diplo zich vooral bezig houden met ander projecten. Zo werkte hij onlangs aan een track met Snoop Dogg en legt hij de laatste hand aan het nieuwe album van M.I.A., waarbij hij de lat voor zichzelf heel hoog wil leggen. “Als die af is, ergens eind februari heb ik het weer wat rustiger en gaan we weer aan de slag met Major Lazer en een nieuw album van dat project. Dat album gaat hopelijk dit jaar nog verschijnen.”