Jaume Plensa in Museum Beelden aan Zee

Jaume Plensa in Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee viert dit jaar de 25ste verjaardag. Dat doen ze met een aantal bijzondere exposities. Deze zomer is het de beurt aan Jaume Plensa.

In samenwerking met de Spaanse kunstenaar zijn de zalen van het museum ingericht met zeer uiteenlopende werken. Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is een opvallend statement van Plensa: Do Not Touch, Caress. Zijn kunst mag dus aangeraakt worden, maar dan wel met liefde. Tijdens een rondleiding voor de pers doet hij het voor en omhelst liefdevol één van zijn sculpturen.

Niet alle werken zijn overigens geschikt voor deze aanraking. In de grote zaal van Beelden aan Zee zien we 7 werken die samen River of Dreams vormen. Bovenop kegelvormige hopen aarde staat een sculptuur die een boom omhelst. Zo’n sculptuur beklimmen om het aan te kunnen raken, zal te veel rommel geven en bovendien het werk minder fraai maken.

Geluid

De liefde zal dus moeten worden gegeven aan de serie vrouwenhoofden die de River of Dreams bekijken. De achterkant hiervan is ruw, maar het gezicht juist heel zacht en glad. Of de twee grote sculpturen in de binnenplaats. Hier kun je zelf inkruipen om de binnenkant te bekijken en zo te ontdekken waar het geluid vandaan komt. Het is een goed voorbeeld van hoe Plensa taal en poëzie in zijn sculpturen verwerkt.

Wie verder het museum inloopt, ontdekt prachtige sculpturen van Muranoglas. Vooral in de Zeezaal komen deze mooi tot hun recht met het duinenlandschap op de achtergrond. In dit gedeelte van het museum zijn ook enorm grote houtskooltekeningen van Plensa te bewonderen. Deze laten vooral zien hoe divers de kunstenaar is.

Jaume Plensa in Museum Beelden aan Zee
Helemaal aan het eind staat nog één heel bijzonder werk. Het vormt eigenlijk geen onderdeel van de expositie, maar het zegt wel iets over de speciale band tussen museum en kunstenaar. Tête Blanche is al begin jaren ’80 door Theo en Lida Scholten aangekocht in een periode dat Jaume Plensa nog een relatief onbekende kunstenaar was. Het was voor de in 2005 overleden Theo Scholten dan ook een wens om ooit eens een expositie rondom Jaume Plensa te organiseren.

Hofvijver

Het werk van Jaume Plensa in Museum Beelden aan Zee is tot en met 22 september te zien. Daarna volgt vanaf 5 oktober een expositie met sculpturen van Niki de Saint Phalle. Later dit jaar zullen er waarschijnlijk ook sculpturen van Jaume Plensa in de Haagse Hofvijver te zien zijn.

Jaume Plensa in Museum Beelden aan Zee