Deze 4 droomplekken in Andalusië moet je gewoon zien

Granada

Plan je een vakantie of een rondreis naar het Spaanse Andalusië? Dan mag je deze 4 bijzondere, mystieke en romantische plaatsen niet missen.

De trotse regio Andalusië ligt in het zuiden van Spanje. Het is de geboorteplaats van flamenco, de schilder Picasso, olijfolie en de lekkerste tapas. Ingeklemd tussen heuvels en bergen liggen witte dorpen zoals je ze alleen in Andalusië tegenkomt. Hier zie je op elke straathoek bomen vol sinaasappels en citroenen. Door heel Andalusië vind je talloze overblijfselen van de Moorse overheersing tot 1492. Forten en kastelen zien er daardoor uit alsof ze uit een Arabisch sprookje komen en de mozaïeken en versieringen op de paleizen doen dan ook echt Midden-Oosters aan. Eigenlijk is heel Andalusië een bestemming uit je dromen. Maar dit zijn de 4 pareltjes die je absoluut niet mag missen…

De schatkist van Granada

De stad Granada ligt midden in het Sierra Nevada-gebergte aan de zuidoostkant van Andalusië. De terechte trekpleister van Granada is het Alhambra. Het bestaat uit een complex van middeleeuwse paleizen en forten en ligt op een heuvel boven de stad. Rondom de oude gebouwen strekken zich tuinen, bossen en parken uit. Wil je het Alhambra bezoeken tijdens een vakantie in Spanje? Dan doe je er goed aan om ruim van te voren kaartjes te kopen, want er mag van UNESCO maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen. Ben je eenmaal binnen in de Nasridenpaleizen, dan kun je je vergapen aan tal van Moorse versieringen, beelden, houtsneden en oogverblindende mozaïeken.

Mystieke sfeer in Córdoba

Koningsstad Córdoba vind je vrij centraal in Andalusië. De mooiste en meest bezochte plek in de stad is de Mezquita. Tussen 780 en 987 werd hier een moskee gebouwd, die in 1236 werd omgebouwd tot kathedraal. Het enorme complex kent hierdoor een unieke mix van Moorse en Christelijke architectuur. Tijdens een bezoek bewonder je de mihrab – de gebedsnis – met zijn gekleurde details. Vervolgens wandel je onder de tientallen wit-rood gekleurde bogen door naar de kathedraal in het hart van het gebouw. Het schemerige licht en de geur van wierook geeft de hele Mezquita een mystieke uitstraling. Dit is een indrukwekkende plek die je nooit meer zult vergeten.

Sevilla

Dansen op de flamenco in Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. Het is een gezellige universiteitsstad vol terrasjes en winkelstraten. Daarnaast barst het in Sevilla van de Moorse en Spaanse paleizen. Een must-see is het Alcázar-paleis, met zijn Arabische mudejar-architectuur. Je ziet er volop mozaïeken, weelderige decoraties en binnenplaatsen vol geurende sinaasappelbomen. Ook is Sevilla de bakermat van de flamenco. Als je een plek zoekt om een flamenco-show te bezoeken, doe dat dan beslist in Sevilla. Het temperament spat aan alle kanten van deze Spaanse dans af. Wil je meer weten over de oorsprong van de dans en de verschillende vormen die je gaat zien? Bezoek dan van te voren het flamenco-museum.

Het Málaga van Picasso

Málaga ligt direct aan de Middellandse Zee en is vanwege het vliegveld vaak het start- of eindpunt van je vakantie in Andalusië. De havenstad biedt een boeiende mix van historische gebouwen, kunst en typisch Andalusische sfeer. Kunstliefhebbers kunnen in Málaga zeker hun hart ophalen. Op dit moment zijn er ongeveer 10 musea waar je allerlei kunst kunt bewonderen. En de lijst van musea wordt steeds langer… Het bekendste museum in Málaga is dat van Picasso in het fraaie Palacio Buenavista. De collectie bestaat uit schetsen, schilderijen en beelden van deze beroemde kunstenaar. Je kijkt in Málaga en in de rest van Andalusië trouwens ook zeker je ogen uit.

Cordoba
Cordoba