Jordy Smith over kunstmatige golven en Olympische dromen

Surfer Jordy Smith

Jordy Smith is de beste surfer van dit moment. Vanwege wedstrijden en de promotie voor zijn sponsor O’Neill is hij momenteel in Europa. Wij kregen de kans om met hem te spreken.

Bij surfen denk je direct aan de zee waar op de juiste plaatsen mooie golven komen aanrollen richting de kust. Surfers moeten altijd op zoek naar de beste plekken om daar vervolgens te wachten op de ideale omstandigheden. Maar het kan ook anders. Zo heb je in het binnenland van Wales Surf Snowdonia. In dit park tussen de bergen kun je surfen op kunstmatige golven. Wij vragen Jordy naar zijn ervaringen:

Hoi Jordy, hoe gaat het?

Ik heb het erg naar mijn zin. Ik heb de hele dag gesurft, onder andere met winkeliers die O’Neill verkopen. Het is erg bijzonder om met deze mensen een paar uur door te brengen.

Surf je wel vaker in dit soort kunstmatige ‘wave gardens’?

Nee, eigenlijk niet. Ik was hier 2 jaar geleden voor het eerst, maar toen was ik geblesseerd. Ik heb toen niet kunnen surfen. Gisteren mocht ik het voor het eerst proberen. Ik ben O’Neill dankbaar dat ze me hierheen hebben gebracht om deze golven te ervaren.

Wat is het grote verschil tussen kunstmatige golven en surfen op zee?

Als je surft in de oceaan, dan ben je je veel bewuster van je omgeving. Je moet heel goed de golven in de gaten houden. Waar zijn ze het hoogst? En waar slaan ze om? Daarna moet je beslissen welke golf de jouwe gaat worden. Hier in de wave garden hoef je daar niet over na te denken. Je pakt gewoon elke golf die je pakken kan. Je kunt elke 90 seconden een golf nemen. Hierdoor is het surfen wel veel intenser en zwaarder. Je zou het zelfs een cardiotraining kunnen noemen. Omdat de golven steeds hetzelfde zijn, kun je heel goed trainen op bepaalde bewegingen en trucs totdat deze perfect zijn. Vooral het maken van ’turns’ kun je hier perfectioneren.

Ik kan me ook voorstellen dat dit soort golven op een gegeven moment te voorspelbaar zijn.

Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Ik zal altijd een oceaansurfer blijven, maar ik kan me ook voorstellen dat de technologische ontwikkelingen in dit soort parken niet stil blijven staan. Over een paar jaar zullen de golven hier nog beter zijn, maar het gevoel van surfen in de oceaan zullen ze volgens mij nooit evenaren.

In Nederland zijn er ook plannen voor kunstmatige golven in het centrum van Rotterdam. Heb je daar over gehoord?

Ja! Ik zag beelden voor de plannen van RiF010. Ziet er echt fantastisch uit! Het lijkt me echt te gek om daar eens te surfen. Ik maak me alleen zorgen over de kwaliteit van het water. Voor surfers is het heel belangrijk dat het water schoon is, maar ik ben er van overtuigd dat ze daar in Rotterdam een oplossing voor gaan vinden. Ik vind het een heel cool plan.

Op welke plek, waar ook ter wereld, zou jij een wave garden willen zien?

In mijn achtertuin! Maar een plek die heel ver van de zee ligt, zou ook een goed idee zijn. Iedereen zou een kans moeten hebben om deze mooie sport te kunnen beoefenen. Ook ergens in de binnenlanden van Rusland. Als het dan heel koud is kunnen ze er een schaatsbaan van maken.

De komende weken ben je in Europa voor de laatste wedstrijden van het wereldkampioenschap. Hoe schat je je kansen in?

Ik voel me erg goed en zelfverzekerd. Het enige waar ik nu last van heb is een jetlag, maar die trekt wel weer weg. Daarna ga ik naar Frankrijk om te trainen. Ik zal mijn best doen, dat is alles wat mogelijk is, maar ik denk dat ik aan het einde van het seizoen wel kampioen zal zijn.

Vanaf 2020 is surfen een Olympische sport? Ben je daar al mee bezig?

Het zou een enorme eer zijn om mijn land daar te mogen vertegenwoordigen. Ik vind het alleen jammer dat het in Japan is. De golven zijn daar niet echt hoog en ze breken vrijwel nooit. Maar ik denk dat de Japanners wel op zoek gaan naar de beste plek en de beste tijd voor de wedstrijden. Kijken naar een groep surfers in een rimpelloze zee zal de sport en de Spelen geen goed doen.

Denk je dat kunstmatige golven iets kunnen betekenen voor dit soort wedstrijden?

Met de huidige techniek gaat dat niet lukken, maar wie weet wat er in de toekomst mogelijk is. Wie weet kunnen ze over een paar jaar de meest geweldige, metershoge golven maken. Toch zullen ze nooit de geweldige onvoorspelbaarheid van de oceaan kunnen vervangen.

Bekijk ook de geweldige fotoserie over surfers in IJsland en Rusland.

Surfer Jordy Smith

Surfer Jordy Smith

Surfer Jordy Smith