Kunst kijken op Coachella 2022

kunst op Coachella
Newsubstance – Spectra
Alle foto’s: Lance Gerber, courtesy of Coachella

Op festival Coachella in Indio, Californië is niet alleen muziek te horen, maar je kunt er ook genieten van kunst. Op het enorme festivalterrein is volop ruimte voor spectaculair ogende installaties. We zetten de kunst die er dit jaar te zien was voor je op een rijtje.

Newsubstance – Spectra

Het werk van het Britse Newsubstance is al voor de derde keer te zien op Coachella. Dit keer bouwden ze een toren van 7 verdiepingen hoog. Door gebruik te maken van een regenboogkleurige bekleding valt de toren lekker op. Zeker als het donker is, want dan is er verlichting van binnenuit en bovenop de toren.

Kiki van Eijk – Buoyed

kunst op Coachella
Kiki van Eijk – Buoyed

Kiki van Eijk is de eerste Nederlandse kunstenaar die is opgenomen in het kunstprogramma van Coachella. Zij liet zich inspireren door boeien die in het water drijven. Bovenop een van de drie gigantische boeien is een Nederlandse windmolen te zien. De boeien staan symbool voor optimisme. Een boei is immers ook te gebruiken als je in nood bent.

Cristopher Cichocki – Circular Dimensions

kunst op Coachella
Cristopher Cichocki – Circular Dimensions

Cristopher Cichocki is afkomstig uit de Coachella Valley, dus je kunt hem met een gerust hart een lokale kunstenaar noemen. Hij ontwierp een schelpvormig paviljoen van PVC-buizen. Door te spelen met licht en geluid valt de installatie al van verre op. Binnenin zijn drie tunnels te vinden, waarin je sterk uitvergrote afbeeldingen van water, zout, mosselen en algen ziet. Bijpassende soundscapes verstreken het vervreemdende effect.

Architensions – The Playground

kunst op Coachella
Architensions – The Playground

Studio Architensions is gevestigd in zowel New York als Rome. Zij maakten een opvallende en enorme variant op een speeltuin. Je zou het zelfs een collage van speeltoestellen kunnen noemen. De felle kleuren en weerspiegelende wanden maken The Playground lekker opvallend.

Estudio Normal – Cocoon (BKF+H300)

kunst op Coachella
Estudio Normal – Cocoon (BKF+H300)

Martin Huberman van het Argentijnse Estudio Normal liet zich inspireren door de iconische BKF Chair uit 1938 van ontwerpers/architecten Antonio Bonet, Juan Kurchan en Jorge Ferrari. Huberman maakte van 400 van deze stoelen op een intrigerende installatie die doet denken aan een cocon. Door de knappe belichting ziet dit kunstwerk er steeds anders uit.

Oana Stănescu – Mutts

kunst op Coachella
Oana Stănescu – Mutts

Oana Stănescu is bekend als oprichter van Family New York en zijn samenwerkingen met Virgil Abloh. Voor Coachella maakte de in New York wonende Roemeen drie grote sculpturen van een hond die hij vulde met planten. Een verticale tuin met een speels tintje.

LosDos – La Guardiana

kunst op Coachella
LosDos – La Guardiana

La Guardiana is een beschermer voor zowel de immigranten uit Mexico en Latijns-Amerika als iedereen die wereldwijd op zoek is naar een beter leven in een ander land. Het Texaanse duo LosDos (Ramon en Christian Cardenas) maakte een groot beeld vol met symboliek. Op de jurk zie je beelden van mensen bij een door een muur beschermde grens. In haar sjaal draagt La Guardiana een kind met zich mee, het masker beschermt haar identiteit en de horens staan voor kracht.