Recensie: Colin Meloy – Wildwoud, De Onderwereld

de onderwereld

Wildwoud is een boekentrilogie van Decemberists-zanger Colin Meloy en zijn vrouw Carson Ellis. Hij schrijft de verhalen en zij maakt er tekeningen bij.

Het eerste deel van Wildwoud eindigde weliswaar met vrede in het woud, maar terwijl hoofdpersoon Prue terugkeerde naar huis bleef haar mannelijke tegenspeler Curtis achter bij de bandieten in het woud. Je begrijpt natuurlijk dat in het tweede deel de twee helden elkaar weer gaan ontmoeten. Er dreigt namelijk opnieuw gevaar in het woud.

Tegelijkertijd met de avonturen van Prue en Curtis zijn er ook andere verhaallijnen in het boek. Zoals de twee zusjes van Curtis die als kindslaaf in een fabriek terecht komen, een wrede zakenman die zijn zinnen op het woud heeft gezet en dan is er nog een mysterieuze nieuwe lerares bij Prue op school. De lijnen wisselen elkaar snel af zodat je eigen van cliffhanger naar cliffhanger gaat in het boek. Met als gevolg dat je blijft doorlezen. De personages zijn als vanouds zeer divers en verrassend. Uit de titel kun je al opmaken dat er ook een ondergronds gedeelte van het Wildwoud bestaat en daar wonen heel bijzondere wezens.

Illustraties

Net als in het vorige deel is het boek rijkelijk versierd met illustraties. Deze geven het verhaal een extra sfeer mee. Carson Ellis weet de wonderlijke wereld mooi weer te geven. Niet voor niets zijn haar tekeningen ook te koop via de officiële website van Wildwoud.

Deze boeken zijn eigen bedoeld voor de zogenaamde ‘young adults’, maar ondergetekende liefhebber van serieuze literatuur heeft echt genoten van de twee delen die tot nu toe zijn uitgekomen. Anders dan bij het eerste deel heeft dit boek een soort van open einde. Dat maakt ons erg nieuwsgierig naar het laatste deel. De Engelse versie daarvan komt in februari 2014. Voor de Nederlandse versie kunnen we daar wel een paar maanden bij optellen. Tot die tijd blijven we vol spanning afwachten naar het einde van het verhaal