Olafur Eliasson legt een rivier aan in een museum

riverbed

Als je ooit het werk van Olafur Eliasson in het echt hebt gezien (of beter gezegd: ervaren), dan zul je dit niet snel vergeten. Zijn enorme installaties zorgen voor een verpletterende indruk voor al je zintuigen.

Ikzelf heb eerder dit jaar nog een werk van Eliasson tijdens de Quadriennale van Düsseldorf gezien. Deense kunstliefhebbers kunnen terecht in het Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk. Daar heeft de Deens kunstenaar tot en met 4 januari 2015 een solo-tentoonstelling.

Rotsen

Het belangrijkste werk dat daar te zien is heet Riverbed en bestaat uit een riviertje dat door de zalen van het museum stroomt. De oevers van dit riviertje bestaan uit woeste rotsen die de zalen van het museum vullen. Op confronterende wijze haalt Olafur Eliasson de natuur naar binnen bij het museum. Natuurlijk is veel kunst geïnspireerd op de natuur, maar dit gaat vele stappen verder. Wat je hier ziet zijn de foto’s van het werk, maar die geven maar een beperkt beeld. Om een installatie van Olafur Eliasson echt te ervaren zul je er middenin moeten staan.

riverbed

riverbed

riverbed

model room

model room