Lekker skateboarden in OlliOlli World

OlliOlli World

Eigenzinnige skateboardtitel OlliOlli werd goed ontvangen in 2014, maar verdeelde wel redelijk. Aan de ene kant was het een hoog technische skate-game met pixel art die anderzijds ook behoorlijk straffend bleek. OlliOlli World zet uit om iedereen nu op de rollende plank te krijgen.

Ten eerste is de stijl volledig op de schop gegaan en is de game voor het eerst voorzien van 3D graphics. Het aanzicht is nog altijd vanaf de zijkant, maar doordat jouw (volledig te personaliseren) skater meer is dan een stel platte pixels, geeft het veel meer mogelijkheden voor detail. Het geheel wordt begeleid door een heerlijke chillhop soundtrack die volledig bij de stijl past en je zo in het dagelijks leven aan zou kunnen zetten. De nieuwe stijl wordt helemaal ingewreven door de over de top personages van de skatecrew waar je indruk op probeert te maken in een wereld die helemaal op skateboardtermen draait. Oh ja, het is gnar.

Kickflip it!

De besturing is essentie gelijk gebleven en van de categorie easy kto learn, hard to master. Op PlayStation zet je af met de x-knop en vervolgens worden alle trucjes ingezet met de linkerstick. Dus naar beneden houden en los laten is ollie (een sprong) waar links ingedrukt houden daarna een tail grab wordt. Al je street fighter-kennis komt van pas want bepaalde halve manen maken zorgt voor spectaculaire flips. Land je op een rail, druk dan naar beneden voor een grind, waarna je weer af spring met mooie kickflip. Deze combo’s houd je gaande met manuals (op de voor of achterwielen balanceren) en al gauw gaan brengen de multipliers de scores naar grote hoogten.

Toegankelijk

Wat voor mij erg leerzaam was is dat replays van topscores bij andere spelers op het leaderboard terug te kijken zijn voor inspiratie. Daarbij hielpen de checkpoints ook zodat je niet alles opnieuw hoeft af te leggen als je vlak voor het einde toch een boom raakte. De natuur van snel opnieuw kunnen starten is daarbij ook gewaardeerd alleen herstartte ik vaak ongewenst doordat ik na een net-niet-helemaal-goede-sprong gefrustreerd op alle knoppen ramde en ik eigenlijk door had gekund. Het voelt ook alsof ik vaker weg kwam met die net niet nette sprongen waardoor het geheel een stuk toegankelijker voelt dan zijn voorganger.

Conclusie

Met OlliOlli World zet ontwikkelaar Rol7 een grote stap in het toegankelijker maken van een zeer goede skateboardtitel. De gameplay is simpel en lastig te tegelijk, maar voelt super goed wanneer het werkt. Door de checkpoints en de meer vergevende natuur van deze titel had ik vele malen meer plezier met OlliOlli World dan zijn voorgangers. Zeker een aanrader voor mensen die niet gauw opgeven en eens iets anders op hun scherm willen zien.

Sander Noordijk

OlliOlli World