Ontdek de mooiste wijnen van Portugal

Wijnreis Portugal
Douro. Foto ©RCL-RuiCunha

Voorzichtig beginnen we weer te dromen van het maken van mooie reizen. Bijvoorbeeld naar Portugal om lokale wijnen te proeven en ontdekken. Wij geven je tips om alvast in de stemming te komen.

Portugal kent zeven wijnregio’s met ieder zijn eigen specialiteiten. Als je een wijnreis langs meerdere van deze regio’s maakt, zul je al snel ontdekken hoe divers het wijnland Portugal is. De verschillen hebben natuurlijk ook te maken met de tijd van het jaar waarin je de wijnreis maakt. Het is zelfs mogelijk om te helpen bij de druivenoogst.

Porto & Noord Portugal

In het noorden van Portugal draait het vooral om Douro, Port en de Vinho Verde. Die laatste is een groene wijn met een hogere zuurgraad en lager alcoholpercentage. De Vinho Verde is vooral lekker als het buiten warm is; een echte wijn voor de Portugese zomer. Voor de bekendste wijnen uit deze regio moet je natuurlijk naar de stad Porto.

Langs de Douro-rivier is het nog steeds een bedrijvigheid met boten die vaten met Port naar Vila Nova de Gaia aan de andere kant van de stad vervoeren. Daar gaat de wijn in kelders om op het juiste tijdstip in de verkoop te gaan. Port is er in verschillende varianten, waarvan White en Pink (gedronken als aperitief), Ruby en Tawny (heerlijk bij het dessert) de belangrijkste zijn.

Centro de Portugal

In het midden van het land vinden we twee belangrijke wijngebieden. Ten eerste is er Dão, dat door zijn relatief hoge ligging zorgt voor koele nachten, waardoor de Touriga Nacional (de belangrijkste druivensoort van Portugal) langzaam rijpt en zo zorgt voor een hoge zuurgraad en complexe aroma’s. Kenners vergelijken daarom Dão regelmatig met de Bourgogne. In deze streek is het mogelijk om op een wijngaard te logeren. Je kunt daar niet alleen van de wijnen genieten, maar ook van de prachtige natuur en de indrukwekkende uitzichten.

In het westen van Centro de Portugal ligt de wijnregio Bairrada. Hier maken ze vanwege het milde zeeklimaat vooral mousserende wijnen die ze lokaal espumante noemen.

Lisboa

Rondom de Portugese hoofdstad zijn ook prachtige wijngebieden te vinden. Ideaal om te combineren met een stedentrip. Vooral ten noorden en ten westen van de stad is het interessant. Vroeger stond deze regio bekend als Estremadura, maar nu noemen de Portugezen het Lisboa. De warmte en wind zorgen dat vooral rode wijnen het hier goed doen.

Ten zuiden van Lissabon is Península de Setúbal de moeite van het bezoeken waard. Op dit schiereiland maken ze onder andere de lekker zoete Moscatel de Setúbal. In Lisboa maken ze trouwens ook andere alcoholische dranken naast wijn. Je moet zeker de ginjinha proberen. Hiervoor worden wilde kersen op alcohol gezet. Samen met suiker en andere ingrediënten krijg je een bijzondere borrel. Volgens de lokale traditie drink je ginjinha als shot met een wilde kers op de bodem van je glas.

Wijnreis Portugal
Wijngaard regio Lisboa. Foto ©TdP

Alentejo

De wijnregio Alentejo dankt zijn naam aan de Portugese naam voor de rivier de Taag (Tejo), die dit gebied doorkruist. De wijnen uit dit gebied zijn rijk en fruitig en zeer geliefd door heel Portugal. Ook hier vind je weer een aantal opvallende specialiteiten. De meest bijzondere is de Vinho de Água. Deze ‘waterwijn’ rijpt door de flessen 6 tot 8 maanden onder water te houden in het Alqueva-stuwmeer.

Ook typisch voor de regio is de Talha. Dat is een grote wijnpot waarin men de wijn bewaart; een traditie die stamt uit de tijd van de Romeinen die in Alentejo ook al wijn maakten. Dat dit een echt wijngebied is blijkt ook uit het feit dat je op meerdere plaatsen vinotherapie kunt ondergaan. Dit zijn beauty- en massagebehandelingen waarbij wijn een grote rol speelt.

Algarve

Ga je nog verder naar het zuiden, dan kom je natuurlijk in de zonnige Algarve. De zon lijkt hier altijd te schijnen en daar zijn druiven dol op. De belangrijkste wijnen zijn vernoemd naar de grootste steden in de regio: Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira. In de Algarve vind je ook heel veel bijzondere likeuren. Bijvoorbeeld die met johannesbrood, vijgen en amandelen.

Azoren

Bij Portugal horen ook nog een aantal eilanden. Bijvoorbeeld de eilandengroep Azoren, waar het milde klimaat zich uitstekend leent voor witte wijn. De moeite van het bezoeken waard zijn de wijngaarden in Biscoitos op het eiland Terceira, die worden beschermd door muren van lava en de wijngaarden op het eiland Pico, die door de UNESCO zijn erkend als werelderfgoed. De vinho do Pico werd door de heerlijke geur vroeger door de Tsaren als parfum gebruikt.

Madeira

Last but not least is daar Madeira. Een plek waar wijn en eiland dezelfde naam dragen. Er groeien hier zo’n 30 verschillende druivenrassen waarvan de Sercial, Boal, Verdelho en Malvasia aan de basis van de allerlekkerste Madeirawijn staan. Elke druif heeft zijn eigen kenmerken. De Sercial zorgt voor droge, lichte en geurige wijn. De Boal is mild, zacht halfzoet en heeft een diepe gouden kleur. Verdelho is delicaat, redelijk geurig en smaakt bijna overal goed bij. De Malvasia is zoet en krachtig.

In september zijn er oogstfeesten op Madeira. Dit is echt een walhalla voor liefhebbers van wijn en folklore. Vooral het feest in Estreito de Câmara de Lobos is de moeite van het bezoeken waard.

Likeuren uit de Algarve
Likeuren uit de Algarve. Foto ©Algarve Tourism Bureau
Wijnreis Portugal
Pico. Foto ©António Sá
Wijnreis Portugal
Wijnfestival Estreito de Camara de Lobos. Foto ©AP Madeira