Stedentrip naar Bonn: uitstapjes buiten de stad

Uitzicht vanaf de Petersberg
Uitzicht vanaf de Petersberg

Als je een stedentrip naar Bonn maakt, dan is het zeker aan te raden om ook de omgeving van deze stad mee te nemen in je reisplan. Er is daar heel veel te zien en te doen. Vooral als je interesse hebt in geschiedenis en natuur.

We beginnen iets ten zuiden van Bonn in Königswinter. Dit stadje aan de Rijn is heel makkelijk bereikbaar met de metro van Bonn (lijn 66) of met een boottocht. Königswinter is lekker toeristisch met een boulevard vol lindenbomen en veel terrasjes. Het is ook het startpunt van veel mooie wandeltochten. Bijvoorbeeld naar de Petersberg. In dit deel van Duitsland waren heel lang geleden actieve vulkanen. Deze hebben het heuvelachtige landschap gevormd.

Siebengebirge

Deze heuvels langs de Rijn staan nu bekend als het Siebengebirge. De Petersberg is een van die zeven bergen en zit bomvol geschiedenis. Er zijn meerdere manieren om bovenop te komen: via wandelroutes of via een asfaltweg vol haarspeldbochten. Eenmaal boven krijg je als beloning een mooi uitzicht en kun je een bezoek brengen aan de bijzondere gebouwen op de berg. We maken een korte wandeling met een gids, die alles weet over de rijke geschiedenis van deze plek.

Het begint al in de prehistorie met de eerste bewoning, maar de eerste tastbare geschiedenis komt uit de 12de eeuw als Cisterciënzers een kerk bouwen die ze wijden aan Petrus. Van deze kerk is alleen nog maar de fundering te zien. De Peterskerk op het hoogste punt van de berg (335 meter) is nog wel aanwezig. In eerste instantie was het alleen toegankelijk voor lokale parochianen, maar in 1995 kreeg Michael Schumacher toestemming om hier te trouwen.

Petersberg
Petersberg. Foto CC: Wolkenkratzer

Het beroemdste gebouw op de berg is het Steigenberger Grand Hotel Petersberg. Heden ten dage een zeer luxe hotel maar tevens een gebouw met een interessante geschiedenis. Sinds 1892 staat er een hotel op de berg, maar vanaf 1949 is het de zetel van de Geallieerde Hoge Commissie. Zij houden namens Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS toezicht op West-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van Konrad Adenauer zet West-Duitsland hier de eerste stappen richting een moderne staat tijdens het Akkoord van Petersberg.

Biergarten

Daarna doet het hotel vooral dienst als logeerplaats voor staatshoofden die Bonn bezoeken. Vlak bij het hotel vind je een klein museum dat herinnert aan die tijd. Beroemde gasten waren onder andere Queen Elizabeth II, John F. Kennedy en Haile Selassie. Nu kun je zelf in het hotel verblijven en genieten van de luxe, het uitzicht en de uitstekende restaurants. Alleen langskomen voor lunch of diner kan ook en voor een kleiner budget is er ook een Biergarten (waar het uitzicht overigens het mooist is).

Na een bezoek aan de Petersberg is het weer tijd om te gaan wandelen. We volgen een deel van de Beethoven Wanderweg. Beethoven kwam hier namelijk graag om te wandelen. De totale route is 15 kilometer en duurt een kleine 5 uur. Wij wandelen van de top van de berg naar Kloster Heilbach om daar de beroemde ruïne te bewonderen. Ooit was dit een van de grootste kerken uit de regio, maar nu is alleen het koor nog intact. Ondanks dat blijft het een indrukwekkende plek.

Dokumentationsstätte Regierungsbunker
Terug in de tijd in de Dokumentationsstätte Regierungsbunker

Wie nog meer tastbare geschiedenis zoekt, moet zeker een bezoek brengen aan de Dokumentationsstätte Regierungsbunker. Deze ligt op een half uurtje rijden van Bonn in het noorden van de Eifel. De bunker is het duurste gebouw van West-Duitsland en bestaat uit een gangencomplex van ruim 17 kilometer. Binnen waren er 936 slaapplaatsen en 897 kantoorplekken. De bouw begon in 1962 en duurde tot 1971. Doel van het gebouw was een veilige, atoomvrije ruimte voor de West-Duitse regering voor het geval er oorlog uit zou breken.

Jarenlang was dit een geheime plek middenin de bossen, maar na het einde van de Koude Oorlog is besloten om eerst de plek te ontmantelen om later een deel in te richten als museum. Een klein deel van het tunnelcomplex is nu te bezichtigen. Binnen krijg je een mooi tijdsbeeld en vooral ook nostalgische gevoelens. De apparatuur en meubels uit de jaren ’70 en ’80 komen zeer ouderwets over, zelfs in de technisch meest geavanceerde ruimtes. Samen met een bezoek aan de Petersberg en de Weg der Demokratie in Bonn krijg je een prachtige geschiedenisles.

Kloster Heisterbach
Kloster Heisterbach

UItzicht vanaf de Petersberg

Bittweg
Bittweg, een bedevaartsroute
Kloster Heisterbach
Kloster Heisterbach
Dokumentationsstätte Regierungsbunker
Controlepaneel in de Dokumentationsstätte Regierungsbunker
Dokumentationsstätte Regierungsbunker
Dokumentationsstätte Regierungsbunker