Opvallende kunst in de straten van Quebec

Steeds meer steden organiseren festivals of exposities met kunst in de openbare ruimte. Denk aan festivals met street art of de prachtige kunst van ARTZUID. In het Canadese Quebec zorgt festival Passages Insolites voor bijzondere ontmoetingen met kunst in de straten van de stad.

Het is dit jaar de 8ste keer dat het jaarlijkse festival is neergestreken. Tot en met 11 oktober kunnen bezoekers en passanten zich verwonderen en verbazen. In samenwerking met diverse culturele instanties in de stad is ervoor gezorgd dat een wandeling door Quebec vol verrassingen komt te staan. Zelfs voor de inwoners van de stad zelf, want dit jaar is er ook regelmatig live performance-kunst, dans en optredens.

Auto’s

Het enige wat geïnteresseerde bezoekers hoeven te doen, is het volgen van de opvallende gele pijlen in het straatbeeld. Deze geven aan waar er wat te zien of te doen is. Er is geen centraal thema, maar kunstenaars gebruiken wel hun werk om actualiteiten aan te stippen. Benedetto Bufalino doet dat bijvoorbeeld door auto’s om te keren en er een tuin op aan te brengen. Het laat de toeschouwer nadenken over het feit dat vrijwel alle steden voornamelijk ingericht zijn op auto’s en dat er hierdoor minder plek is voor groen.

Een persoonlijke favoriet is het werk When my father died it was like a whole library had burned down van de Zweedse kunstenaar Susanna Hesselberg, Een eerste versie van dit kunstwerk bestond uit een enorme stapel boeken, maar al snel besloot Hesselberg juist voor het omgekeerde te kiezen. Nu kijken bezoekers naar een bibliotheek in de diepte.

Passages Insolites
Benedetto Bufalino – Lawn Cars
Foto’s: Passages Insolites. Fotografie: Stéphane Bourgeois
Passages Insolites
Susanna Hesselberg – When my father died it was like a whole library had burned down
Passages Insolites
Susanna Hesselberg – When my father died it was like a whole library had burned down
Passages Insolites
Sarah Thibault – Monumental Impermanence