Benedetto Bufalino plaatst basketbalveld in een museum

basketbal in een museum

Normaal gesproken is het altijd stil en rustig in een museum, maar er zijn uitzonderingen. Zeker als kunstenaar Benedetto Bufalino aan het werk is. Hij plaatste een basketbalveld in het Palais de Tokyo in Parijs.

Het sportveld valt direct op vanwege de oranje kleur, maar waarschijnlijk trekken het geluid en de bewegingen de meeste aandacht. Het ligt op een centrale plek in het museum, waar je als bezoeker wel langs moet. Daarbij zijn er twee keuzes: of je doet mee aan een spontaan potje basketbal of je moet het spel verstoren door over het speelveld je weg te vervolgen.

Maak een keuze

Wat kies je: speelsheid of je ongemakkelijk voelen? Dat is de keuze die Bufalino min of meer opdringt aan de museumbezoeker. Het is daarom niet alleen mooi om even een potje mee te spelen, maar ook om vervolgens van een afstand de reacties van andere bezoekers te observeren. Ook leuk is dat Bufalino de spelregels heeft aangepast om nog meer interactie te krijgen. Zo zijn er geen baskets, maar scoor je een punt door een trap te raken of door de bal te passen naar een voorbijganger. Gooit hij of zijn de bal naar je terug, dan scoor je ook.

Dit werk van Benedetto Bufalino sluit mooi aan bij een expositie in het museum van kunstenaar Taro Izumi waarin sport een belangrijke rol speelt.

basketbal in een museum

basketbal in een museum

basketbal in een museum

basketbal in een museum

basketbal in een museum