Opvallende overeenkomsten tussen Basquiat en Dubuffet

In de korte documentaire Brut, My Beauty toont de Amerikaanse filmmaker Sophia Loren Heriveaux fascinerende overeenkomsten in het leven en werk van kunstenaars Jean-Michel Basquiat en Jean Dubuffet.

Dichter en kunstcriticus René Ricard schreef in 1981 al “If Cy Twombly and Jean Dubuffet had a baby and gave it up for adoption, it would be Jean-Michel.” Dat hij behoorlijk dicht bij de waarheid zat, zien we in de film die Sophia Loren Heriveaux maakte voor Goldfin Films in samenwerking met het Barbican Centre.

Le Havre

Bijzonder aan de film is dat je in eerste instantie denkt dat er vooral verschillen tussen de kunstenaars zijn te vinden. Jean Dubuffet is geboren in 1901 in Le Havre en kwam uit een gegoede familie. Hij is vooral bekend vanwege zijn grote sculpturen als de Jardin d’émail in het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum.

Jean-Michel Basquiat is geboren in 1960 in de New Yorkse wijk Brooklyn. Zijn ouders waren immigranten uit Haïti en Puerto Rico. Op zijn 15de liep hij weg van huis en was hij een tijdlang dakloos. De verschillen tussen de twee kunstenaars lijken dus enorm. Totdat je de video Brut, My Beauty gaat kijken. Opeens zie je opvallende raakvlakken.

Rauw

Beide kunstenaars werken op een vrijwel identieke manier met het canvas op de grond. Ook nemen ze allebei op radicale wijze afstand van het realisme in de schilderkunst. Dit resulteerde in rauwe en directe beelden. Als je het werk van de kunstenaars achter elkaar ziet, zoals in de video, dan zie je al snel heel veel overeenkomsten.

Het kan natuurlijk zijn dat Basquiat is beïnvloed door Dubuffet. Het is niet bekend of de twee elkaar ooit hebben ontmoet, maar in 1983 exposeerden beide kunstenaars in de tentoonstelling Expressive Painting After Picasso in de Beyeler Foundation in Basel. Wie weet is daar achter de schermen wel een uitwisseling van ideeën geweest.