Ozomatli bouwt een feestje in Paradiso

Ozamatli in Amsterdam

Precies 20 jaar geleden bracht Ozomatli uit Los Angeles hun titelloze debuutalbum uit. Hierop mixt de band op aanstekelijke wijze hiphop en rock met Latijns-Amerikaanse klanken. In het Amsterdamse Paradiso liet Ozomatli horen dat de muziek nog steeds staat als een huis.

Een hoop mensen zijn waarschijnlijk in de loop der jaren de band vergeten of hebben nog nooit van ze gehoord, want het was niet druk in Paradiso. De Grote Zaal was hoogstens voor de helft gevuld. Een voordeel daarvan is dat er wel alle ruimte was om te dansen. Stilstaan is namelijk onmogelijk bij Ozomatli. Vanwege het jubileum van het debuutalbum was op deze tour als gast rapper Chali 2na mee. Hij is vooral bekend van de rapcrew Jurrassic 5, maar deed ook mee op het beroemde album. Zijn kenmerkende raps met diepe stem en hoog tempo passen erg goed bij de muziek van Ozomatli.

Nog steeds actueel

Om eerlijk te zijn was de presentatie op het podium wat stijfjes. De band bestaat echt uit muzikanten en wat minder uit entertainers. De swingende klanken maken echter alles goed. Het was voor mij een lange tijd terug dat ik het album uit 1998 heb gedraaid (helaas staat het in Nederland niet in Spotify), maar veel nummers waren al die tijd goed blijven hangen in mijn hoofd. Tracks als Como Ves, Chango en Cumbia de los Muertos zijn anno 2018 nog steeds sterk en actueel. De ruimte in de zaal was een voordeel bij de toegift waarbij de band tussen het publiek ging staan jammen. Een mooie afsluiter van de hernieuwde kennismaking met oude helden. Helden die het nog steeds in zich hebben om een feestje te bouwen!

Ozamatli in Paradiso