Octopus verstrengeld tussen twee piano’s

Maskull Lasserre - The Third Octave
Maskull Lasserre – The Third Octave. Alle afbeeldingen © Maskull Lasserre

Michelangelo scheen ooit gezegd te hebben dat het beeld al in het blok steen zit en dat je alleen maar de rest weg hoeft te halen. Kunstenaar Maskull Lasserre geeft hier een heel bijzondere twist aan, want hij weet een octopus tevoorschijn te toveren uit twee piano’s.

Wie het werk van Lasserre al langer kent, weet dat hij dieren en skeletten kan vinden in voorwerpen van hout. Dit gegeven weet de kunstenaar behoorlijk in het extreme door te trekken. In het geval van zijn recente werk The Third Octave zijn er twee oude piano’s gebruikt. Hiervan is een groot deel verdwenen. Op de plek waar de twee bij elkaar komen is een octopus te vinden.

De armen van de octupus zijn gedraaid en strekken zich naar links en rechts uit. Daar gaan ze vervolgens over in de piano’s. Als toeschouwer is er van alles uit te halen. Houdt de octupus de twee delen bij elkaar? Of is hij juist ontstaan uit die twee muziekinstrumenten? Zeg het maar!

Acht

De kunstenaar zelf liet zich inspireren door het massief houten deel van een piano dat achter de hamers te vinden is. Dit stuk hout was voor Maskull Lasserre het blok steen waar Michelangelo naar verwijst. Dat hij voor een octupus heeft gekozen heeft te maken met de octafen op een piano. In beide woorden is een verwijzing naar het getal 8 te vinden (octa in oud-Grieks en octo in Latijn).

Opvallend is dat er ook twee boeken deel uit lijken te maken van het kunstwerk: On Growth and Form van D’Arcy Wentworth Thompson en The Quadruple Object van Graham Harman. Het eerste boek gaat over de overeenkomsten tussen wiskunde en natuur, de tweede gaat over metafysica en filosofie. Het zorgt voor een mooie, diepere laag bij The Third Octave. Voor wie de boeken of de twee auteurs kent, zal het alleen maar meer vragen kunnen oproepen. Daarnaast hebben de boeken ook een functie: ze zorgen namelijk voor de juiste druk op het deel waar de twee piano’s elkaar raken.

Meer werk van Maskull Lasserre kun je ontdekken op zijn Instagram of in het archief van Mixed Grill.

Maskull Lasserre - The Third Octave

Maskull Lasserre - The Third Octave

Maskull Lasserre - The Third Octave

Maskull Lasserre - The Third Octave

Maskull Lasserre - The Third Octave