Fotomuseum aan het Vrijthof presenteert Terry O’Neill

Fotomuseum aan het Vrijthof - Terry O'Neill - Famous
Terry O’Neill, Singer and actor Frank Sinatra, with his minders and his stand in (who is wearing an identical outfit to him), arriving at Miami beach while filming, ‘The Lady in Cement’, 1968. (© Iconic Images – Terry O’Neill)

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert een overzichtstentoonstelling van de Britse celebrity-fotograaf Terry O’Neill. De expositie FAMOUS toont meer dan 125 portretten van internationale muzieklegendes, filmsterren en mode-iconen uit met name de jaren ’60 en ’70.

Terry O’Neill (1938-2019) is wereldwijd een van de bekendste en invloedrijkste fotografen van de afgelopen 60 jaar.  Met zijn ongedwongen, intieme foto’s liet hij de menselijke kant van celebrities zien. Met veel van hen onderhield de fotograaf een persoonlijke band. Naast celebrities stonden ook leden van de Britse koninklijke familie en prominente politici voor zijn camera.

Vele beroemdheden

De lijst van internationale beroemdheden is indrukwekkend. O’Neill fotografeerde The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie en Elton John in hun beginjaren. Hij portretteerde sterren als Marlene Dietrich, Ava Gardner, Elizabeth Taylor, Ursula Andress, Raquel Welch, Liza Minnelli, Roger Moore en Sean Connery. Portretten van Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot en Faye Dunaway, met wie hij enkele jaren getrouwd was, behoren tot zijn bekendste foto’s. Ook supermodellen als Jean Shrimpton, Christy Turlington en Kate Moss ontbreken niet.

Indrukwekkende carrière

In 1958 startte Terry O’Neill in zijn woonplaats Londen als fotograaf. Hij was een echte pionier op het gebied van celebrity fotografie. Na de tabloid Daily Sketch werkte hij al snel in opdracht voor bekende dagbladen en magazines als Newsweek, TIME, Vanity Fair en Vogue. Zijn omvangrijke oeuvre is gebundeld in vele fotoboeken. De National Portrait Gallery in Londen heeft 80 portretten in haar collectie. In 2019 is hij voor zijn verdiensten voor de fotografie benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE).

Afwisselende expositie

De tentoonstelling is samengesteld rondom de thema’s film, muziek en mode. De karakteristieke stijlkamers en kabinetten van het monumentale museum vormen een stijlvol decor. Er is een Diva salon, Glamour room, James Bond room en een ruimte gewijd aan de extravagante interieurs van sterren. Ook worden ondersteunende video’s getoond.

Fotomuseum aan het Vrijthof realiseert de expositie in nauwe samenwerking met gastcurator Feiko Koster van Koster Fine Art Gallery, gevestigd in ‘Het Arsenaal’ in Naarden-Vesting.

FAMOUS by Terry O’Neill is te zien tot en met 10 september 2023.

Fotomuseum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
Maastricht
Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur

Fotomuseum aan het Vrijthof - Terry O'Neill - Famous
Terry O’Neill, French actress Brigitte Bardot on the set of ‘Les Petroleuses’ a.k.a. ‘The Legend of Frenchie King’, directed by Christian-Jaque in Spain, 1971. (© Iconic Images – Terry O’Neill)
Fotomuseum aan het Vrijthof - Terry O'Neill - Famous
Terry O’Neill, Rolling Stones singer Mick Jagger posing in a fur parka, with a fur trimmed hood, 1964. (© Iconic Images – Terry O’Neill)
Fotomuseum aan het Vrijthof - Terry O'Neill - Famous
Terry O’Neill, A contemplative Audrey Hepburn with a dove perched on her shoulder on the set of ‘Two for the Road’, 1966. (© Iconic Images – Terry O’Neill)