Søren Solkær exposeert in Fotomuseum aan het Vrijthof

Søren Solkær in Fotomuseum aan het Vrijthof
Søren Solkær – Icy and Sot (Iran) in Brooklyn, 2014 (Alle afbeeldingen © Søren Solkær)

Vanaf 19 maart is in Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht een tentoonstelling van de Deense fotograaf Søren Solkær te zien. Het museum toont met SURFACE meer dan zestig portretten van internationale street artists bij hun kleurrijke kunstwerken in de openbare ruimte.

Søren Solkær heeft een hoop verschillende artiesten voor zijn camera gehad; van graffitipioniers en opkomend talent tot de meest invloedrijke kunstenaars in de street art scene. Hij portretteerde Nederlandse straatkunstenaars als DOES, Laser 3.14 en Niels Shoe Meulman. Tot de buitenlandse kunstenaars behoren Blek le Rat, DABSMYLA, D*Face, ELLE, Icy & Sot, Invader, Lady Aiko, Maya Hayuk, Seen, Shepard Fairey en The London Police.

De wereld over

SURFACE is het resultaat van een vijf jaar durende reis langs wereldsteden als Amsterdam, Athene, Berlijn, Londen, Los Angeles, Melbourne, Miami, New York, Parijs en Sydney. Van het portretproject is een gelijknamig boek verkrijgbaar waarin 135 street artists zijn opgenomen.

Belangrijke kunstbeweging

De dynamische foto’s laten de makers achter een van de belangrijkste, hedendaagse kunstbewegingen zien. Op verzoek zijn er ook kunstenaars onherkenbaar in beeld gebracht. Met storytelling zijn filmische, hyperrealistische beelden gemaakt. Daarbij heeft de portretfotograaf zich laten inspireren door de textuur en kleuren van de muurschilderingen.

Over de fotograaf

Søren Solkær (Sønderborg, 1969) woont en werkt in Kopenhagen. Hij volgde een opleiding fotografie aan de FAMU in Praag. De fotograaf exposeert wereldwijd in musea en galeries en geniet internationale bekendheid om zijn iconische portretten van popmusici als Adele, Amy Winehouse, Arctic Monkeys, Björk, Pharrell Williams en U2. Zijn omvangrijk oeuvre is gebundeld in zeven inspirerende fotoboeken: Beat City, CLOSER, SOULS, SURFACE, Portraits 1993-2018, Black Sun en PASSAGE.

In Fotomuseum aan het Vrijthof

Tijdens de expositie zijn ook ondersteunende video’s te zien. Daarnaast organiseert Fotomuseum aan het Vrijthof een omlijstingsprogramma met talks, scooterroutes, rondleidingen, workshops en de realisatie van enkele murals in Maastricht.

De tentoonstelling SURFACE van Søren Solkær is te zien van 19 maart t/m 25 september 2022.

Museum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
Maastricht
Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur

Søren Solkær in Fotomuseum aan het Vrijthof
Søren Solkær – Niels Shoe Meulman (Nederland) in Stavanger, 2012
Søren Solkær in Fotomuseum aan het Vrijthof
Søren Solkær – Borondo (Spanje) in Londen, 2014
Søren Solkær in Fotomuseum aan het Vrijthof
Søren Solkær – DABSMYLA (Australië) in Los Angeles, 2013
Søren Solkær in Fotomuseum aan het Vrijthof
Søren Solkær – Laser 3.14 (Nederland) in Amsterdam, 2016
Søren Solkær in Fotomuseum aan het Vrijthof
Søren Solkær – Olek (Polen) in New York City, 2012