Rammstein vlamt en beukt in De Kuip

Rammstein in De Kuip

Na veel te lange tijd was er eindelijk weer eens een rockband te zien in de Rotterdamse Kuip. En wat voor één! Rammstein zette het stadion letterlijk in vuur en vlam.

Zo’n 10 minuten eerder dan gepland verscheen plots drummer Christoph Schneider op het enorme podium, waarna al snel de eerste knallen en vuurwerk te horen waren. Iedereen was wakker en meteen bij de les. Rammstein kon beginnen aan zijn memorabele show. Centraal stond natuurlijk het nieuwe titelloze album (het eerste album in 10 jaar). Daarvan werden flink wat nummers gespeeld,

Niet al het nieuwe werk kon de aandacht van de volle Kuip vasthouden. Tijdens het prachtig gezongen Diamant of het beukende Tattoo hoorde je op het veld toch wel veel mensen kletsen (de zogenaamde Dutch Disease), maar ander nieuw werk als Radio, Deutschland of Ausländer deed het juist weer prima. Toch waren het vanzelfsprekend de klassiekers die het het beste deden.

Vuur!

Halverwege het reguliere deel van de show kwam er een mooi omslagpunt. Er was al flink wat rook en vuur te zien, maar in het tweede deel trok de band werkelijk alles uit de kast. Na een grappig intermezzo rondom het nummer Deutschland ging het echt los en vuurde de band hit na hit op het flink opgewarmde publiek af. Na twee recente singles volgden Mein Teil, Du Hast, Sonne en afsluiter Ohne Dich. Vooral tijdens Sonne waren er enorme vlammen te zien. Niet alleen op het podium, maar ook vanaf torens die in het publiek op het veld stonden. Op social media zagen we na afloop dat deze vlammen en rook ver boven het stadion uitkwamen.

De toegift begon op een klein podium in het midden van het veld. Daar speelde de band een uitgeklede versie van Engel om vervolgens, crowdsurfend via rubberen bootjes, op het podium terug te keren voor nog meer ouderwets beukwerk. Inmiddels was boven De Kuip de zon verdwenen en kwam de spectaculaire show nog beter tot zijn recht. Rock ’n Roll was eindelijk weer terug in het stadion waar het hoort en Rammstein was de ideale band om deze eer op zich te nemen.

Volgend jaar komt de band terug naar Nederland voor een optreden in Nijmegen.

Setlist:

Was ich liebe
Links 2-3-4
Tattoo
Sehnsucht
Zeig dich
Mein Herz brennt
Puppe
Heirate mich
Diamant
Deutschland (Remix by Richard Z. Kruspe)
Deutschland
Radio
Mein Teil
Du hast
Sonne
Ohne dich

Engel (Scala & Kolacny Brothers version)
Ausländer
Du riechst so gut
Pussy

Rammstein
Ich will

Rammstein in De Kuip