Een intrigerende blik in het leven van Enzo Ferrari

Ferrari Het was al een tijd geleden dat we een echt goede film van Michael Mann hadden gezien, maar toch waren we van te voren erg benieuwd naar zijn verfilming van het leven van Enzo Ferrari. Na afloop van de film kwamen we met een dubbel gevoel naar buiten.

De film begint met een kort intro in zwart-wit over de race-carrière van Enzo Ferrari in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Daarna komen we al snel terecht in 1957. Ferrari heeft nog steeds een goede naam, maar de verkopen blijven achter. Er moet een wonder gebeuren wil Enzo’s bedrijf, dat raceauto’s maakt, overleven.

Adam Driver

In de tussentijd gaat het privé ook niet helemaal op rolletjes. Het overlijden van zijn zoon Alfredino speelt daarin een belangrijke rol. In deze setting zien we Enzo Ferrari (gespeeld door een sterke Adam Driver) op zoek gaan naar een succes voor zijn racestal. Alleen een klinkende overwinning kan ervoor zorgen dat concurrenten als Maserati de belangrijke klanten niet inpikken.

Het valt op hoe stoïcijns Enzo zich voortbeweegt in deze best heftige tijden. Zeker als je het vergelijkt met zijn sterk emotionele vrouw Laura (ook een uitstekende rol van Penélope Cruz). Uiteindelijk moet de legendarische race Mille Miglia verandering brengen. Als Ferrari deze weet te winnen, zal alles goed komen. De uitslag stond natuurlijk al sinds 1957 in de geschiedenisboeken, maar desondanks is de race erg indrukwekkend in beeld gebracht. De beelden van klassieke sportwagens in het prachtige Italiaanse landschap en de charmante steden onderweg zijn oogstrelend mooi.

Geen spoilers

Totdat plots… We gaan geen spoilers geven, maar als je de geschiedenis van Ferrari een beetje kent, zal je weten wat er gaat gebeuren. De film slaat in dit deel van het verhaal radicaal om. Mann heeft ervoor gekozen om alles recht voor zijn raap in beeld te brengen en dat komt behoorlijk binnen. Het zorgt dat Ferrari een film is die indruk maakt, ondanks dat het eerste deel met de persoonlijke en financiële problemen van Enzo Ferrari niet echt spannend is, maar eerder voortkabbelt.

Aan het einde van de streep blijft er een intrigerend stuk geschiedenis over. De prachtige en heftige beelden en het sterke acteerwerk maken van Ferrari een aanrader, maar wel een voor de liefhebber. We hebben het gevoel dat deze film als een blockbuster in de markt gezet gaat worden, dat is Ferrari zeker niet. Ferrari Ferrari Ferrari