Dit maakt een kampeervakantie zo geliefd bij Nederlanders

kamperen

De traditionele kampeervakantie wint de laatste jaren weer aan populariteit. Niet alleen onder Nederlandse gezinnen; ook Duitse toeristen trekken massaal naar de Nederlandse campings. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar er in 2013 nog 1,8 miljoen keer op de Nederlandse camping werd overnacht door internationale toeristen, gebeurde dat in 2023 liefst 2,6 miljoen keer. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren doorzet. Wat maakt een camping zoeken voor de zomerperiode zo leuk? In dit artikel lees je er alles over. 

Geniet heel voordelig van de vrijheid van een camping 
Een camping biedt haar gasten veel vrijheid. De afstand tussen de kampeerplekken maakt dat je vrijwel altijd enige privacy hebt ten opzichte van de buren, terwijl de hekken rondom het terrein van een camping voorkomen dat je kinderen ver bij de tent vandaan raken. Daarbij bieden veel campings in Italië, Frankrijk en bijvoorbeeld Duitsland een uitgebreid animatieprogramma aan voor (jonge) kinderen. Terwijl zij zich vermaken met hun nieuwe vriendjes en vriendinnen, heb jij de tijd voor het lezen van een goed boek of het doorbladeren van je favoriete tijdschrift. Van deze vorm van vrijheid profiteer je minder snel bij de overnachting in een hotel. De bewegingsvrijheid die je daar hebt is minder groot. 

Primitief leven trekt veel Nederlanders aan 
Bij het kamperen heb je de ruimte niet om een koffiezetapparaat, de waterkoker en bijvoorbeeld koelkast mee te nemen. De auto is immers al voor een groot deel gevuld met uitsluitend de tent zelf. Het maakt dat je in zekere zin gedwongen wordt tot een primitieve vorm van leven. De afwas doe je niet in de vaatwasser, maar met een afwasteil en borstel. Je hebt geen luxe boxspring tot je beschikking, maar overnacht op een te hard matje of een krakend luchtbed. Het primitieve, simpele karakter van het kamperen trekt veel mensen aan. Iedereen heeft ermee te maken op een camping; er zijn geen verwachtingen, alles is goed. 

Kamperen wordt gezien als sociale bezigheid 
Een andere reden die het kamperen populair maakt is het sociale karakter hiervan. Je hebt op de camping automatisch contact met de mensen om je heen. Niet alleen met je directe buren, maar ook met anderen tijdens het doen van de afwas of het bekijken van het informatiebord bij de ingang van de camping. Dat sociale spreekt veel mensen aan; het is heel laagdrempelig om contact te zoeken met anderen.