Recensie: Frank Ocean, HMH Amsterdam

Frank Ocean in de Heineken Music Hall

Frank Ocean is een fenomeen. In zijn korte carrière heeft al een met prijzen overladen debuutalbum op zak en artiesten staan in de rij om met hem samen te werken. Bovendien kwam hij ook nog eens positief in het nieuws met zijn ‘coming out’.

Dit terwijl homoseksualiteit een behoorlijk taboe is in de wereld vol rappers waar Frank Ocean zich begeeft. De belangrijkste troef die hij in handen heeft is zijn geweldige stem. Frank Ocean kan zingen als de besten uit de geschiedenis van de soul en r&b.

Verlegen

Tijdens zijn concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall liet hij regelmatig horen dat ook live zijn stem echt heel erg goed is. Niet alle nummers waren even goed of kwamen even goed over. Frank Ocean is eigenlijk te verlegen om voor zo’n enorme zaal te staan. Zeker als de eerste rijen van die zaal uit enthousiaste, gillende meisjes bestaat. Daarbij koos hij voor een setlist met een aantal oudere nummers als Voodoo en Acura Integurl en maar liefst 3 nieuwe nummers. Je merkte goed dat de nummers van het album Channel ORANGE beter uitgewerkt waren en dat het publiek daar ook beter op reageerde. Achterin de zaal was de populariteit van een liedje goed af te meten aan het aantal smartphones dat de lucht in gingen om Frank Ocean te fotograferen en filmen.

De hoogtepunten van het concert waren dus voornamelijk de hits. Novacane, Super Rich Kids en Lost lieten een geweldige zanger horen. Tijdens Forrest Gump ging hij zelfs op een kruk zitten om zich helemaal op het nummer te concentreren en dat hoorde je meteen. De echte uitschieters waren Bad Religion, Pyramids, Thinkin Bout You en afsluiter Wiseman (die hij opnam voor de soundtrack van Django Unchained, maar daar niet op verscheen). Hierbij zorgde de stem voor kippenvel om mijn armen. Frank Ocean is (zoals ik al eerder schreef) een fenomeen, maar wel een die duidelijk moeite heeft met op een groot podium staan. Je gunt hem eigenlijk kleinere zaaltjes om in op te treden, maar daar is zijn muziek domweg te goed voor.