Recensie: Heli

onder schot

Heli is een zeer rauw verhaal over drugs en de strijd tegen drugs in Mexico. Ver weggestopt in de krant lezen we wel eens iets over dit onderwerp, maar de hoeveelheid drugs of het aantal slachtoffers blijft nooit lang hangen.

Deze film komt dan ook als een mokerslag binnen. Na een indrukwekkend begin, met een lijk dat aan een brug bungelt komt het verhaal op gang.

Schuilplaats

We zien de jonge Heli aan het werk in een autofabriek en zijn huis waar hij woont met zijn vrouw, baby, vader en jongere zusje. Dat zusje Estrela heeft een stiekeme relatie met een politieman in opleiding. Deze Beto weet een schuilplaats van een drugsbende en steelt twee pakken met cocaïne. Deze verbergt hij op het dak van het huis van Heli. Al snel loopt dit enorm uit de hand. En met enorm bedoelen we op brute en zeer confronterende wijze.

Regisseur Amat Escalante brengt de kijker met regelmaat een mokerslag toe met heftig geweld, onrecht en martelscènes. In een interview liet hij weten dat de filmkijker niet meer opkijkt van actie- en rampenfilms uit Hollywood waarbij bij prachtig in beeld gebracht geweld tientallen of soms nog meer doden vallen terwijl zijn realisme als schokkend wordt ervaren.

Escalante kreeg ook zeer terecht de prijs voor beste regie in Cannes. Heli is cinema als echte kunstvorm en laat de kijker in shock achter.