Recensie: Hitman: The Complete First Season

op zoek naar de perfecte moord

In de game Hitman kruip je in de huid van een huurmoordenaar. In enorm grote spelomgevingen is het aan jou om te ontdekken hoe je de perfecte moord kunt plegen. Daarbij draait het om het opsporen van het slachtoffer, het in de buurt komen ervan en daarna zonder kleerscheuren weer weg zien te komen.

Het vak van gamerecensent is er in de loop der jaren niet makkelijker op geworden. Moderne games als deze zijn zo groot en uitgebreid dat je er echt tientallen uren aan kunt besteden. Vandaar dat mijn recensie pas een tijdje na de release verschijnt. Na vele uren spelen had ik nog steeds het gevoel niet alles van de game te hebben ontdekt. In de tussentijd vlogen de dagen voorbij en Netflix, Zelda, werk en sociale verplichtingen zaten ook nog eens in de weg. Dit alles neemt niet weg dat ik enorm heb genoten van deze Hitman en de game van harte kan aanraden. Zeker als je graag games speelt waarbij je je hersens goed moet gebruiken.

Overweldigend

Hitman: The Complete First Season bestaat uit een serie afleveringen (of episodes) die in 2016 los en met tussenpozen zijn uitgebracht. Nu zijn alle afleveringen achter elkaar op 1 schijf verkrijgbaar. Vergelijk het met een tv-serie die eerst op de klassieke manier iedere week te zien is en na het seizoen gebundeld op een dvd verschijnt. In iedere aflevering van Hitman staat een locatie centraal. Op die vaak exotische plek krijg je de opdracht om iemand om te brengen. Hoe je dat doet is aan jou. Voor nieuwelingen kan dat best overweldigend zijn. Gelukkig begin je de game met een tutorial waarbij je uitleg krijgt en kennismaakt met de vele mogelijkheden.

Er zijn namelijk meerdere manieren waarop je je missie kunt volbrengen en waarbij je soms heel creatief te werk kunt gaan. Het mooie is dat je de missies meerdere keren opnieuw kunt spelen en het dan steeds totaal anders kunt aanpakken. Tel hierbij de vele keren op waarbij het niet lukt en je bent echt uren en uren bezig in de game. Aan het begin verken je de omgeving en kijk je waar bijvoorbeeld bewakers of ander personeel rondlopen. Of is er een achterdeur waardoor je naar binnen kunt? En dan begint het pas. Want je moet op zoek naar waar het doelwit is en hoe je daar ongemerkt in de buurt kunt komen. Vaak heb je geen wapen bij je, dus moet je die ook zien te regelen of je moet een creatieve oplossing bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar het realisme van Hitman zorgt dat je altijd voorzichtig te werk moet gaan.

Het is een spel om uren in rond te dwalen en dat is ook precies wat ik heb gedaan. Ik kan je aanraden om hetzelfde te doen.

het begin van een missie