Review: Hitman 3

hitman 3

De Hitman-games gaan nu al flink wat jaren mee (Hitman: Codename 47 kwam in 2000 uit!) en door de jaren heen heeft de kale huurmoordenaar met de iconische barcode op zijn achterhoofd nooit lang stilgezeten. In 2016 kreeg de franchise een soft reboot en daarvan zijn we bij het derde en tevens laatste deel van deze specifieke trilogie aangekomen.

Als nieuwkomer lastig in te komen

Voor als je de eerdere twee delen niet gespeeld, heb je de mogelijkheid om een korte recap te kijken die je op de hoogte zou moeten brengen. Deze is echter dusdanig kort, beknopt en gevuld met termen van organisaties en codenamen van mensen daarbinnen, dat ze nieuwkomers vrijwel niks zullen zeggen. Eerlijk is eerlijk, The Lord of the Rings begin je ook niet met Return of the King en bij Hitman 3 heb je de mogelijkheid om de vorige games ook direct op te starten als je ze in je bezit hebt (of kan je ze direct vanuit de game aanschaffen). Eenmaal gedaan dan kan je al die missies ook gewoon benaderen vanuit de Hitman 3 menu’s. Erg handig en gebruiksvriendelijk!

De missies zelf zijn stuk voor stuk een grote speeltuin om in los te gaan, elk met zijn eigen doelwitten en extra objectives om te voltooien. Een in het bijzonder wil ik toch even uitlichten waar het een grote grijns op mijn gezicht toverde. De tweede missie is namelijk een regelrechte kopie van Knives Out (de film uit 2019), waarbij Agent 47 de rol van de detective op zich neemt en een moord oplost en dichter bij je uiteindelijke doelwit probeert te komen…mits je zijn outfit overneemt en die verhaaloptie volgt. Dat is dan ook waar de kracht van Hitman 3 ligt.

Geduld is een schone zaak

De manier waarop je een missie tot een einde brengt is namelijk aan jou en kan op een groot aantal verschillende manieren gedaan worden. Geduld is daarbij een schone zaak en erachter komen wat ieder personage op welk moment doet is een must, mits je de missie zo zorgvuldig en clean mogelijk tot een succes wilt brengen. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om wat “ahum” agressiever te werk te gaan, maar dit resulteert in een hoop meer gedoe, kogels en een andere eindscore.

hitman 3

Missie gehaald? Dan speel je nieuwe startlocaties vrij in de locatie, maar heb je tussendoor ook al de mogelijkheid om permanente shortcuts te openen. Hierdoor kan je – zelfs als je op een ouder startpunt begint – sneller een ander pad kan bewandelen. Deze creativiteit is geweldig en echt het hoogtepunt van de franchise. De hardcore fans zijn dan ook al hard bezig om hun snelste tijden te delen of de creatiefste manieren waarop ze hun missie behaalden.

Next-Gen

First things first: Hitman 3 ziet er qua graphics al heel erg goed uit de PlayStation 4 (Pro) en Xbox One (X). Het zou echter geen nieuwe gamerelease zijn als Hitman 3 geen speciale trucjes in zijn mars had voor de veel krachterigere next-gen consoles.

Regendruppels druipen realistisch van Agent 47 zijn jas af in de China-missie, waar ook de neonverlichting in de regenplassen een lust voor het oog zijn. Daarnaast biedt het 60fps ondersteuning (op de oudere consoles 30) en snellere laadtijden waar ik iets vaker gebruik van maakte dan ik liefhad als mijn plannetje toch niet vlekkeloos verliep. Op de PlayStation 5 zijn er ook een aantal subtiele touches aangebracht via de DualSense controller waardoor ieder wapen anders aanvoelt. Dat laatste is gaaf, maar niet per se iets om direct de PS5-versie opnieuw te spelen als je hem al bijvoorbeeld op de PS4 hebt uitgespeeld en je eindelijk de nieuwe console weet te bemachtigen.

hitman 3

VR

Exclusief voor de PlayStation-versies er ook een volledig VR onderdeel toegevoegd. Onderdeel is hierbij misschien een understatement, want de volledige game kan met de headset gespeeld worden. Dan doel ik niet alleen op de missies van Hitman 3 maar ook die van de vorige games.

De daadwerkelijke implementatie had ik echter misschien wat meer van verwacht na de aankondiging. In de trailer zag je Agent 47 iemand uitschakelen met zijn wurgdraad wat de intentie wekte dat je dit ook daadwerkelijk kon doen in de game. De Move controllers worden echter niet ondersteund waardoor je het met de lightbar van de DualShock controller moet doen, iets wat niet altijd even lekker responsief werkt.
Ook acties waarmee je jezelf blend in de crowd had ik iets meer van verwacht. Je staat bij het aantrekken van een barmanoutfit niet echt je cocktails te shaken, maar drukt alsnog simpelweg op 1 knop waarna het automatisch wordt gedaan.

hitman 3

Dat gezegd hebbende is het wel degelijk een unieke ervaring om in first person door de locaties heen te wandelen en letterlijk van dichtbij je doelwitten uit te schakelen. Heb je de PlayStation VR is het zeker de moeite waard om de kabelwirwar voor uit de kast te halen.

Belangrijk puntje nog: Als de game op PS5 speelt, moet je óók de PS4-versie downloaden om hem in VR te kunnen spelen. Houdt daar dus rekening mee gezien de beperkte schijfruimte van de PlayStation 5.

Conclusie

Hoewel het verhaal voor nieuwkomers lastig tot niet in te komen is, is de gameplay dit wel. Door de grote herspeelbaarheid van de missies blijf je nieuwe manieren ontdekken om je doelwitten uit te schakelen waardoor je uren kan spenderen met Hitman 3.

Hitman 3 is nu beschikbaar voor de PlayStation 4/5, Xbox One, Xbox Series S/X, PC en Nintendo Switch (via Cloud). Voor deze review is de PlayStation-versie gebruikt op zowel PS4 Pro als PS5.

Marc de Haas

hitman 3