Recensie: Nico Dijkshoorn – Bijna op de Radio

Nico Dijkshoorn - Bijna op de Radio

Vrijwel iedere muzikant droomt van het maken van een meesterwerk of het spelen in een uitverkocht Paradiso, maar het lukt slechts weinig personen om die droom uit te laten komen. Nico Dijkshoorn laat ons kennismaken met de band Tire Pressure. Deze band was ooit bijna op de radio.

In een soort documentaire-achtige stijl, waarin de bandleden van Tire Pressure en types als hun manager aan het woord komen, volgen we de opkomst en stille ondergang van Tire Pressure in de jaren ’80. In die periode doen ze een kleine tour door Duitsland en nemen ze in een bunker op Terschelling een legendarisch album op. Maar toch is dat niet genoeg. Als dan ook nog eens een spookrijder de boel komt dwarsbomen, houdt het helemaal op voor Tire Pressure. Tot er opeens 30 jaar later muziek van Tire Pressure opduikt in een commercial.

Iets raars aan de hand

Bijna op de Radio is een schoolvoorbeeld van de absurdistische humor van Nico Dijkshoorn. Bij elk personage is wel iets raars aan de hand en de personages die in de loop van het verhaal langskomen zijn mogelijk nog vreemder. Tegelijkertijd zijn ze ook heerlijk vertederend. Je voelt al snel een flinke dosis sympathie voor de schlemielen van Tire Pressure. Ook de manier waarop Dijkshoorn de onderkant van de muziekindustrie beschrijft is prachtig. Veel bands zullen flink wat herkennen in de treurige zaaltjes met irritante stamgasten.

Het sterkst is Nico Dijkshoorn als hij af en toe een gekke zijstap maakt in het verhaal en drummer Sikko het bijvoorbeeld heeft over de snor van de meerval. Of hoe er plots anekdotes over André Hazes of de Golden Earring worden verteld. En dan heb je ook nog de bizarre songtitels of namen van andere (fictieve) bands. Bijna op de Radio is een prachtig verhaal over jongensdromen die niet uit willen komen verpakt in een dikke laag gekkigheid.