Automerk NIO komt naar Nederland

NIO Berlijn

Na een succesvolle pilot in Noorwegen gaat automerk NIO uitbreiden in Europa. Dat doen ze allereerst met de NIO ET7, hun highperformance topmodel-sedan. In 2023 volgen de EL7 (een SUV) en de ET5 (een middenklasse sedan). Wij bezochten de persconferentie in Berlijn en waren onder de indruk van de ambitie van NIO.

De elektrische auto’s van NIO bevinden zich in het hogere segment en zitten dus vol met interessante ontwikkelingen op het gebied van techniek en design. Aan alles merk je dat NIO het net even anders en beter wil doen dan de rest en dat ze daarbij ook oog hebben voor duurzaam ondernemen. Hierbij vallen een aantal dingen direct op.

Allereerst de auto’s zelf. In Berlijn stonden de ET7, ET5 en de EL7 opgesteld, zodat we ze uitgebreid konden bekijken. Alleen in de ET7 kon ook worden plaatsgenomen. Helaas was het niet mogelijk om een ritje te maken in een van de auto’s, maar als we online op zoek gaan naar rij-impressies van de ET7 dan zijn deze behoorlijk positief. Totdat we zelf in een van de modellen van NIO hebben kunnen rijden, moeten we het dus doen met de informatie en indrukken die we hebben gekregen op het launch event in Berlijn.

Nordschleife

Voor de officiële presentatie konden we rondlopen op het terrein rondom de opvallende Tempodrom. Daar maakten we bijvoorbeeld kennis met de NIO EP9, een razendsnelle supercar die indrukwekkende tijden heeft neergezet op de Nürburgring Nordschleife. Ook is NIO actief in de Formule E. Het laat zien dat ze bij dit automerk naast design en techniek ook vol inzetten op performance.

Een andere zeer interessante presentatie was die over het opladen van de batterijen. Dit kan natuurlijk op de reguliere manier met een stekker thuis of onderweg, maar er is ook de mogelijkheid om de batterijen razendsnel te vervangen. Dat kan bij een power swap station (PSS). De eerste staat in het zuiden van Duitsland en dit jaar moeten er nog 20 bij komen en in 2023 nog eens 100. In een PSS worden de batterijen in zeer korte tijd vervangen door exemplaren die volledig opgeladen zijn. Het zijn dit soort technieken waarmee NIO zich wil onderscheiden.

Kleding

Verder zagen we veel presentaties over de motoren, de unieke manier waarop het chassis is gebouwd (waardoor de NIO’s geschikt zijn voor het wisselen bij een PSS) en ontdekten we opvallende hippe kleding en accessoires die gemaakt zijn van gerecyclede onderdelen of restmaterialen uit de fabriek. In het verleden werkte NIO hiervoor al samen met gerenommeerde ontwerpers als Tom Dixon en Hussein Chalayan. Ook binnenin de auto zie je dat design een belangrijke rol speelt. Het interieur van de ET7 ziet er prachtig uit.

Tijdens de zeer gelikte presentatie in de grote zaal van het Tempodrom maakten we goed kennis met de filosofie en gedrevenheid van NIO. Het merk zet echt in op het hoogste segment op de markt van elektronische auto’s. Aan werkelijk alle details is gedacht. Neem nu het NIO Aquila Super Sensing System, dat bestaat uit 33 hoogwaardige detectie-hardware-units, waaronder een zeer gevoelige ultra-lange-afstand LiDAR, zeven acht-megapixel highdefinition camera’s, vier nauwkeurige 3-megapixel ring vision-camera’s, een ADMS (Advanced Driver Monitoring System), vijf millimetergolfradars, 12 ultrasone sensoren, twee zeer nauwkeurige positioneringsunits en V2X units. Hiermee zal de auto niets ontgaan.

NIO House

Ook met de manier waarop NIO de auto’s in de markt zet merk je dat ze alles net even anders doen. Je kunt je alleen abonneren, de auto’s zijn dus niet te koop. Alle contact gaat rechtstreeks tussen NIO en de gebruiker. Via een app kun je alle informatie krijgen die je nodig hebt. In plaats van een dealer komt er een NIO House in Amsterdam en Rotterdam. Hier kun je terecht voor activiteiten en events. Ook is er een café, een galerie en een speelplek voor kinderen. Voor onderhoud en service heeft NIO in Nederland Kwik-Fit gekozen als gecertificeerd servicepartner.

Ben je benieuwd naar de NIO ET7? Dan kun je online een testrit aanvragen bij het NIO Test Drive Center in Utrecht. Vanaf 16 oktober worden de eerste exemplaren van de ET7 aan consumenten geleverd. De NIO ET7 is te leasen voor een prijs vanaf €1.299,77 per maand. Voor alle informatie en specificaties van de modellen verwijzen we je graag naar de website van NIO.

NIO ET7
NIO ET7
NIO EP9
NIO EP9