Recensie: Sophia, Bitterzoet Amsterdam

Sophia in de Bitterzoet

Het is goed om Robin Proper-Sheppard weer op het podium te zien. De laatste jaren waren zijn optredens zeer spaarzaam en nieuwe muziek was er voor het laatst in 2009. In de Bitterzoet in Amsterdam presenteerde hij met zijn band Sophia het nieuwe album As We Make Our Way (Unknown Harbours).

Dit album lijkt een nieuwe stap in de loopbaan van Robin Proper-Sheppard. Voor het eerst zijn niet alle teksten op het de plaat door en door treurig. Dit heeft als gevolg dat de muziek ook een stuk minder zwaar op de maag ligt. Het probleem is echter wel dat de fans juist dol zijn op de ellende in de teksten en de muziek. Het is een handelsmerk van Sophia.

Waar de band vorig jaar tijdens het verrassende optreden op Into The Great Wide Open oud en nieuw werk met elkaar afwisselde, koos men in Amsterdam ervoor om eerst het nieuwe album integraal te spelen. Alleen de instrumentale openingstrack sloegen ze over. Volgens Proper-Sheppard had de band dit nummer nog niet goed onder de knie. Hoogtepunten waren de nummers Resisting met typische old school Sophia- en God Machine-elementen, de single Drifter en het relatief lichtvoetige California.

Vuurdoop

Na het spelen al die nieuwe nummers was het tijd voor een terugblik en volgende nog een set met klassiek Sophia-materiaal. Opvallend was dat de zanger-gitarist zich plots leek te ontspannen. Tijdens het eerste deel van het concert vertelde hij dat jij behoorlijk zenuwachtig was, die zenuwen waren na de vuurdoop van het album voor een groot deel weg. Er was opeens plek voor grapjes en interactie met het publiek.

En de muziek was als vanouds weer goed. De combinatie van klaagzang en sonisch gitaargeweld blijft een combinatie waar ik (en met mij velen in de zaal) geen genoeg van krijgen. Mij favoriet was het prachtige So Slow van het eerste album van Sophia uit 1996. Het enige minpuntje was dat de drummer niet helemaal meeging in de hardere passages. Ook daar bleef zijn spel wat nonchalant, terwijl een beetje meer beukwerk veel had kunnen toevoegen.

Het is te hopen dat voor de grillige Robin Proper-Sheppard deze vuurdoop ook is bevallen. Als hij een setlist kan maken met een mooie mix van oud en nieuw dan staat Sophia de band weer als een huis. Hopelijk duurt het dit keer geen jaren voordat hij weer live te zien is. Gelukkig is er in de tussentijd wel een mooi nieuw album.