23 interessante feiten over Prince

still uit de film purple rain
Foto: still uit de film Purple Rain

Prince is niet meer. Een van de beste muzikanten ooit is plotseling overleden. Als eerbetoon kun je hier een aantal bijzondere wetenswaardigheden lezen.

 1. Hij schreef zijn eerste nummer toen hij 7 was. De titel was Funk Machine.
 2. Toen hij 10 jaar was danste hij op het podium bij een concert van James Brown. “My stepdad put me on stage with him and I danced a bit until the bodyguard took me off,” Er bestaan ook legendarische beelden van Prince met James Brown (waar ook Michael Jackson en BB King bij aanwezig waren).
 3. De eerste band van Prince heette Grand Central. Hij was toen nog een tiener.
 4. Prince was in die tijd groot fan van Joni Mitchell. Hij schreef haar vele brieven die opvielen vanwege het oog in plaats van het woord I en U in plaats van You. Mitchell heeft geen van de brieven bewaard, maar kan ze zich nog wel herinneren. Luister eens naar de prachtige cover van Joni Mitchell’s A Case of You.
 5. Prince was ooit zo arm dat hij regelmatig voor de deur van McDonald’s stond om de hamburgers en friet te kunnen ruiken.
 6. Zijn eerste platendeal zou met CBS zijn, maar die stonden er op dat Verdine White van Earth, Wind, and Fire zijn eerste drie albums zou produceren. Prince wilde dit juist helemaal zelf doen en tekende later een deal met Warner. In die deal stond ook dat hij ook zelf andere artiesten mocht produceren. De eerste band waarbij hij dat deed was The Time. Ondanks dat The Time een echte band was is elk instrument op het album door Prince ingespeeld. Alleen de stem van zanger Morris Day is toegevoegd.
 7. Jimmy Jam en Terry Lewis waren ooit bandleden van Prince, maar werden de band uitgezet (het nummer Old Friends 4 Sale gaat hierover). Hierna produceerde het duo met veel succes nummers voor Mariah Carey, Boyz II Men en George Michael.
 8. Tijdens de opname voor de videoclip van 1999 kwam er zo veel rook uit de rookmachine dat meerdere mensen op de set diarree hebben gekregen van de vele oliën in de lucht.
 9. Een ander project van Prince was de band Vanity 6 die een hitje scoorden met Nasty Girl. Prince wilde de band eerst The Hookers noemen en zangeres Vanity de naam Vagina geven.
 10. Prince en The Beatles zijn de enigen die tegelijkertijd een film, single en album op nummer 1 hadden in de VS. Het ging hier om de film en het album Purple Rain en het nummer When Doves Cry. Dat nummer is opvallend omdat het geen baslijn heeft.
 11. Pat Smear van Nirvana en Foo Fighters speelt een rol in de videoclip van Raspberry Beret.
 12. Prince schreef Kiss voor de band Mazerati (een project van een paar van zijn bandleden), maar wilde het nummer terug toen hij hoorde hoe funky ze het hadden gemaakt. In ruil daarvoor kregen ze het nummer 100 MPH.
 13. Prince was in de jaren 80 smoorverliefd op Susannah Melvoin de tweelingzus van zijn gitarist Wendy. Over deze liefde schreef hij de liedjes The Beautiful Ones, Nothing Compares 2 U en Forever in My Life. Als je de nummers kent begrijp je dat de liefde niet echt wederzijds was.
 14. In 1986 werkte Prince aan het prestigieus album met de titel Dream Factory. Omdat in die tijd zijn band The Revolution uit elkaar viel is het album nooit voltooid.  Een aantal nummers verschenen later op Sign O the Times.
 15. Rond die tijd bedacht Prince ook een vrouwelijk alter ego met de naam Camille. Zij zingt onder andere het nummer If I Was Your Girlfriend. Met dit in het achterhoofd is de titel opeens een stuk duidelijker. Er waren zelfs plannen voor een heel album van Camille en een film waarin Prince vrouwenkleren zou dragen.
 16. Als je de videoclip van Alphabet Street uit 1988 op het juiste moment pauzeert zie je boodschap “Don’t buy the Black Album. I’m sorry.” Dit album besloot Prince op het laatste moment niet uit te brengen omdat het te duister was. Maar al snel speelde hij een aantal van de nummers van dit album live waaronder Bob George en Superfunkycalifragisexy.
 17. De soundtrack van Batman moest een gezamenlijk project van Prince en Michael Jackson worden. Waarbij Prince de funky nummers zou doen en Michael Jackson de ballads. Michael Jackson schreef ook het nummer Bad als duet voor de twee, maar Prince voelde daar weinig voor toen hij las dat de eerste zin van het nummer “Your butt is mine” was.
 18. Prince schreef  Manic Monday voor The Bangles (onder het pseudoniem Christopher). Andere hits die door Prince zijn geschreven zijn I Feel For You van Chaka Khan en Nothing Compares 2U van Sinead O Connor. Deze twee zijn niet voor deze artiesten geschreven maar covers.
 19. Ook schreef hij samen met Steve Nicks het nummer Stand Back.
 20. Prince speelt de gitaar in het intro van het nummer Like a Prayer van Madonna.
 21. In 1997 werd Prince een Jehova’s getuige en stopte hij (tijdelijk) met het zingen van expliciete teksten.
 22. Regisseur Kevin Smith kreeg de uitnodiging om samen met Prince een film te maken, maar haakte al snel al toen hij erachter kwam dat het een promofilm voor de Jehova’s moest worden.
 23. In het studiocomplex Paisley Park is een ruimte met de naam The Vault die vol ligt met onuitgebracht materiaal.  Het zou mooi zijn als een flink aantal van die muziek ooit uitgebracht gaat worden. Misschien kunnen we dan eindelijk eens het album Dream Factory is zijn geheel beluisteren.
 24. Ga vooral naar de geweldige muziek van Prince luisteren.

Bron