Recensie: Star Wars: The Last Jedi

beeld uit de nieuwe Star Wars

The Force Awakens eindigde met een enorme cliffhanger. Rey was gearriveerd op het eiland waar Luke Skywalker zich zou bevinden. Op het moment dat ze bij hem in de buurt komt, stopt het verhaal. In Star Wars: The Last Jedi gaat dit verhaal verder.

Om meteen met de deur in huis te vallen: in deze review van de The Last Jedi zitten geen spoilers. Dat maakt het best lastig om te vertellen over de goede en minder goede punten van deze film, maar ik denk dat de hardcore fans van Star Wars dit wel kunnen waarderen. Over een paar weken, als elke fan de film minstens 1 keer heeft gezien, schrijf ik een tweede stuk over Star Wars: The Last Jedi. Daarin zal ik dieper ingaan op verhaallijnen, theorieën en interpretaties. Het spreekt trouwens voor zich dat een deel van de film draait om het bezoek van Rey aan het eiland van Luke. Hij is namelijk zo’n beetje de laatste strohalm van de rebellen die zware verliezen hebben geleden in hun strijd tegen de First Order.

Brug tussen deel 1 en 3

Aan regisseur Rian Johnson was het de taak om een brug te slaan tussen het geweldige The Force Awakens en een nu nog naamloze derde film die erop zal volgen. Best lastig, aangezien het verhaal pas echt kan eindigen in deel drie. In deze film lopen daarom een aantal verhaallijnen die later nog verder zullen gaan en is er ook een algemeen verhaal over een strijd tussen de First Order en de rebellen.

Heel knap springt de regie heen en weer tussen de verhaallijnen, zodat je als kijker steeds hongerig blijft naar het verdere verloop. Voeg daaraan de bekende figuren uit de voorgaande films toe en je hebt een film waar de fans van zullen smullen. Toch is er ook wel wat aan te merken op de The Last Jedi.

Verhalen waarvan de fans na The Force Awakens hoopten dat ze in deze film verder zouden worden uitgewerkt, worden bruut afgekapt. Het lijkt er sterk op dat het verhaal voor sommige personages herschreven is. Hun rol in The Force Awakens deed vermoeden dat ze nog belangrijker zouden worden in The Last Jedi, maar dat blijkt toch niet zo te zijn.

Gejuich in de zaal

Ook merk je dat de actie en de humor wat meer aansluiten bij films zoals we die recent kennen van bijvoorbeeld Marvel of DC. Het allemaal net een beetje donkerder dan voorheen. Wat er overigens voor zorgde dat tijdens een bepaald gevecht in de film mensen in de zaal begonnen te juichen en joelen. Deze veranderingen hoeven dus niet per se slecht te zijn.

Star Wars: The Last Jedi is vooral een zeer welkom vervolg op de verhalen uit de Galaxy far far away. Dat de verhaallijnen niet allemaal lekker lopen en sommige zaken wat meer over the top zijn dan we gewend waren, maken de film misschien net iets minder goed dan gehoopt. Alsnog krijgt The Last Jedi een dikke, dikke voldoende.

Bekijk ook de geweldige mash-ups van Star Wars en beroemde albumhoezen.

beeld uit de nieuwe Star Wars