Recensie: Zero Dark Thirty

oorlogvoeren achter een beeldscherm

Zero Dark Thirty is een moderne oorlogsfilm. Anno 2013 is een slagveld steeds vaker virtueel of verborgen. Zo ook in deze film.

De door George W. Bush afgekondige War On Terror staat centraal. Aan het begin hoor je alleen telefoongesprekken van slachtoffers van 9/11. Daarna zie je al snel het gevolg. Op een geheime locatie neemt een agent van de CIA (Jason Clarke) een verdachte onder handen. Dat gaat er niet bepaald zachtzinnig aan toe. De CIA is van plan om Osama Bin Laden te pakken en gaat daarin heel ver. Tijdens deze verhoren/martelingen komt groentje Maya (Jessica Chastain) binnen.

Aan het begin zie je dat ze moeite heeft met de technieken die haar collega’s gebruiken, maar al snel blijkt dat zij in al haar gedrevenheid om Bin Laden te pakken bereid is om net zo ver te gaan. En met succes want langzaam maar zeker weet zij de gezochte terroristenleider in het vizier te krijgen. Deze zoektocht is, ondanks dat je de afloop kent uit het nieuws, reuze spannend en eindigt met het doden van Osama Bin Laden.

Twee delen

Eigenlijk kun je qua stijl deze film in tweeën knippen. Het eerste deel bestaat uit de zoektocht. Dat heeft nog wel wat weg van een traditionele spionnenfilm. Het tweede deel bestaat uit de daadwerkelijke aanval op het huis waarin Bin Laden verborgen zit. Deze is zo goed als in real time in beeld gebracht. Door het gebruik maken van onder andere nachtkijkers zit je midden in de actie. Dat is trouwens geen typische Hollywoodactie, maar rauwe schrijnende beelden. Het huis zit vol met kinderen en vrouwen die in totale paniek raken van al die soldaten.

Het echt knappe van Zero Dark Thirty is de vragen die de film oproept. Regisseur Kathryn Bigelow geeft aan dat dit verhaal heel dicht bij de waarheid ligt. De CIA ontkent dat op hun beurt weer. Hoe ver kun je als land gaan om een gehate terroristenleider op te pakken? Is martelen in zo’n geval toegestaan? Wanneer is eigenlijk iets martelen en wanneer is het een stevige ondervraging? Dat zijn een paar van de vragen die blijven hangen na het zien van deze film die heel veel indruk heeft gemaakt. Zero Dark Thirty is een indrukwekkende blik op een stuk moderne geschiedenis die de Amerikaanse overheid liever verborgen had gehouden.