Lekker op de wip in hartje New York

Op de wip in hartje New York
Foto’s: Alexandre Ayer / Diversity Pictures LLC

Een deel van Broadway in het New Yorkse Garment District is deze winter een speeltuin voor alle leeftijden. De installatie Impulse van Lateral Office en CS Design moet mensen uitnodigen tot spelen en ziet er ook nog eens bijzonder uit.

Speciaal voor Impulse is, in overleg met de lokale overheden, Broadway tussen 37th en 38th Street afgesloten voor verkeer. Hierdoor is er volop ruimte voor voetgangers en mensen die willen spelen. De rij met 12 wippen nodigt uit tot beweging en plezier. Vooral omdat ze bij gebruik geluid maken en licht geven.

Joy Division

Voor het idee en het ontwerp lieten Lateral Office en CS Design zich inspireren door zaken waar je niet direct aan denkt bij speeltuinen, maar die in deze setting heel mooi blijken te kloppen. Allereerst is de rij van wippen en het witte licht dat ze geven een verwijzing naar het artwork van het album Unknown Pleasures van Joy Division.

Het geluid dat uit de ingebouwde luidsprekers komt, lijkt op het eerste gehoor willekeurig, maar als meerdere mensen naast elkaar op de wip zitten, vormen ze een patroon dat verwijst naar de composities van Steve Reich. De herhaling, ritme en syncopatie hebben veel weg van de minimal music van de componist. Impulse is mede hierdoor met recht een kunstwerk te noemen.

Impulse is te bezoeken tot en met 31 januari 2020.

Op de wip in hartje New York

Op de wip in hartje New York

Op de wip in hartje New York