Review: Nuki Smart Lock Pro 4

Nuki Smart Lock Ons huis begint steeds meer een smart home te worden. Handige toepassingen vervangen handelingen die we al jarenlang op dezelfde manier deden. Zoals de voordeur openen. Dat doen we nu met een Nuki Smart Lock in plaats van een sleutel.

Met een Nuki aan je voordeur bevestigd kun je voortaan met behulp van je smartphone of smartwatch je deur openen en sluiten. Er zijn heel veel voorbeelden te noemen van waarom dat handiger is dan met een sleutel, maar eerst ga ik het hebben over de installatie van het slimme slot. Dat gaat namelijk heel erg simpel.

Simpele installatie

Het een en ander hangt af van wat voor slot je hebt bij de deur die je smart wil gaan maken. Via een tool op de site van Nuki weet je in korte tijd of jouw deur geschikt is voor deze toepassing. Bij mij thuis was dat het geval. Het enige wat ik moest doen aan voorbereiding was de batterijen van de Nuki Smart Lock Pro 4 opladen via USB-C. Nadat deze battery pack vol was, kon ik aan de slag met de installatie.

Die installatie is echt een fluitje van een cent. Allereerst plak je de montageplaat op je slot. Vervolgens steek je je sleutel in het slot en klik je de Nuki op de montageplaat. Binnen no time ben je klaar. Vervolgens kun je met je smartphone en de Nuki-app via Bluetooth verbinding maken tussen telefoon en smart lock. Ook dat is zo gepiept. Vervolgens krijg je een aantal opties voor nog slimmer gebruik.

Op afstand de deur openen

De fijnste daarvan is het verbinden met je Wi-Fi (alleen bij de Pro-versie). Hiermee kun je via de app op afstand de deur openen en weer op slot doen. Het gewone gebruik van het slot gaat als volgt: als je van binnen naar buiten wilt kun je de deur openen door de draaiknop te bedienen, maar dit kan ook via je telefoon of horloge. Sta je buiten dan trek je gewoon de deur dicht. Je kunt vervolgens via de app de deur op slot doen, maar er zijn ook opties in de app om dat automatisch te doen. Je kunt instellen dat na een bepaalde tijd de deur vanzelf weer op slot gaat.

Wil je van buiten naar binnen, dan gebruik je ook weer de app. Ben je binnen, dan kun je eventueel de deur weer op slot doen met de app, door te draaien aan de knop of door op de knop in het midden van de Nuki te drukken. Wat de Nuki Smart Lock Pro 4 nou echt handig maakt is dat je de deur op afstand kunt openen. Ik woon zelf in een groot huis met vier verdiepingen waarvan de woonkamer op de eerste etage is. Als de deurbel gaat kan ik via de Ring-app kijken wie het is en als het bijvoorbeeld vrienden of familie zijn dan kan ik de deur alvast voor ze openen. Hetzelfde zou je ook kunnen doen met een pakjesbezorger. Als je niet thuis bent doe je tijdelijk de deur even open, zodat het pakketje binnen gezet kan worden. Dit is natuurlijk wel een kwestie van vertrouwen.

Tijdelijke toegang

Ook kun je anderen tijdelijk toegang tot je voordeur geven zonder dat je ze een sleutel hoeft te geven. Denk aan de schoonmaker, de buurvrouw die tijdens je vakantie de planten water geeft of de hondenuitlaatservice. Bij iedere persoon die je toegang geeft, kun je instellen wat voor rechten ze hebben. Ook kun je in de app precies zien wie op welk tijdstip de deur heeft geopend. Ik vind zelf de Nuki in combinatie met de Ring-videodeurbel een gouden combinatie. Je kunt zien wie er voor de deur staat, met diegene praten en vervolgens de deur voor hem/haar openen.

De Nuki Smart Lock Pro 4 is trouwens helemaal klaar voor de toekomst. In 2024 is het ook mogelijk om via Thread en Matter verbindingen op te zetten met andere smart apparaten. Hiervoor heb je dan geen Wi-Fi meer nodig. Zo kun je je smart lock integreren in je Apple HomeKit of Google Home. Ook heeft Nuki een aantal apparaten waarmee je het systeem kunt uitbreiden. Denk aan een Keypad die je aan de buitenkant van je huis bevestigd. Hiermee kun je de deur ook (laten) openen met een pincode of een vingerscan. Op de website van Nuki kun je zien welke slimme oplossingen er allemaal zijn.

Nuki Smart Lock
Je kunt de deur ook met je smartwatch openen
Nuki Smart Lock
Met een druk op de knop gaat de deur op slot