Kunst-pretpark Luna Luna is weer open

Luna Luna
Alle afbeeldingen © Luna Luna. Foto: Joshua White

Eerder dit jaar schreven we over Luna Luna, een bijzonder pretpark dat is ontworpen door beroemde kunstenaars. De reden voor het artikel was het feit dat uitgeverij Phaidon een boek over Luna Luna had (her)uitgebracht én dat een groep kunstliefhebbers uit de Verenigde Staten dankzij de hulp van rapper Drake het park nieuw leven willen inblazen. En dat is ze gelukt. Het park is weer te bezoeken.

Eerst even een stukje over de geschiedenis van Luna Luna. Hiervoor moeten we terug naar 1987. Toen was het kunst-pretpark 13 weken lang te bezoeken in Hamburg. In principe doet het park qua attracties niet zo veel onder voor een gemiddelde kermis, maar met groot verschil dat de ontwerpen afkomstig zijn van wereldberoemde kunstenaars als David Hockney, Roy Lichtenstein, Philip Glass, George Baselitz, Salvador Dalí, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat.

Texas

Het was de bedoeling dat na Hamburg andere steden zouden volgen, maar door juridisch gedoe met een nieuwe eigenaar gebeurde dat nooit en raakte Luna Luna in de vergetelheid. Gelukkig ging niets verloren, maar bleven de attracties opgeslagen in containers in een loods in Texas. Dankzij de hulp van Drake is het complete park opgeknapt en is het nu te bezoeken in Los Angeles. Het grote verschil met Hamburg is dat de attracties nu in een overdekte hal staan.

Miles Davis

Nu alle attracties weer in werking zijn, valt ook op dat er ook prachtige muziek te horen is in Luna Luna. Zo heeft de Enchanted Tree van David Hockney een soundtrack door het Berliner Philharmoniker en het reuzenrad van Jean-Michel Basquiat muziek van Miles Davis. Dat is een groot verschil tussen de populaire hits en Nederlandstalige meezingers die je normaal op de kermis hoort.

De komende tijd zal Luna Luna: Forgotten Fantasy te zien zijn in LA. Kaarten daarvoor zijn nu online te koop. Op een later moment zal het pretpark ook in andere steden wereldwijd te zien zijn. Heel bijzonder is het feit dat er ook originele merchandise uit 1987 is gevonden (o.a. T-shirts en posters) deze zijn te koop via de webshop van Luna Luna.

Luna Luna
Foto: Jeff McLane
Luna Luna
Foto: Joshua White
Luna Luna
Foto: Jeff McLane
Luna Luna
Foto: Joshua White
Luna Luna
Foto: Jeff McLane