Review: OnePlus Watch 3

OnePlus Watch 3

Waar de OnePlus Watch 2 een grote stap was ten opzichte van zijn voorganger en de OnePlus Watch 2R een lichtere, meer budgetvriendelijke variant bleek, huist de OnePlus Watch 3 geen hele grote vernieuwingen. Er zijn zeker redenen om deze te verkiezen boven het model van vorig jaar, maar ik zie dit eerder als een kleine iteratieve update dan de volgende generatie.

Bij het openen van de doos moest ik zoeken naar de verschillen ten opzichte van de twee horloges die mijn leven domineren sinds vorig jaar. Niet dat er geen verschillen zijn, maar je moet er goed voor op zoek. Zo heeft de OnePlus Watch 3 een titanium bezel om het 1,5” grote LTPO display, die prominenter aanwezig is dan die van zijn voorganger. Verkrijgbaar in zowel zwart, met bijpassend zwart titanium, vond ik mijn Emerald Titanium editie met groene bandjes en zilveren randen een fraaie toevoeging. Het horloge voelt (net als de OnePlus 2) flink zwaarder dan de OnePlus 2R, maar daarvoor krijg je ook meer premium features zoals een military grade duurzaamheidskenmerk.  Dit houdt in dat het apparaat niet alleen water en stofbestendig is, maar ook lage druk, temperaturen tot 70 en -40 graden en schokken en zelfs ijsopbouw zou moeten weerstaan. Maar de grootste verandering aan het toestel zijn misschien wel de batterij en de roterende kroon.

OnePlus Watch 3

Kroon voor de koning

Waar zijn voorgangers ook al een draaibare knop hadden voor het scrollen door menu’s, heeft OnePlus deze meer prominent gemaakt op de OnePlus Watch 3. Doordat er meer oppervlak is om aan te raken, scroll je gemakkelijker door notificaties en menu’s, al moet ik zeggen dat ik dit zelf weinig gebruik. Meer nuttig is voor mij de batterijduur, die met vier volle dagen al sterk was op de OnePlus Watch 2. Voor de opvolger heeft het Chinese concern de batterijcapaciteit verhoogd naar 613 mAh, wat vijf dagen door moet gaan in de Smart Mode. Kies je ervoor om de batterijbesparing in te schakelen, dan gaat het ding wel 16 hele dagen mee! Niet dat dit nodig is, want dankzij het supersnelle SuperVOOC geeft het een dag aan lading in tien minuten opladen. Niet alleen is de capaciteit groter, ook is men geswitcht naar de nieuwe batterij-architectuur die we in de OnePlus 13 terug zien. Deze silicone-carbon anode zorgt, kort door de bocht, ervoor dat meer energie opgeslagen kan worden in dezelfde ruimte. Net als zijn voorganger kent ook dit horloge een dubbele chip architectuur wat de batterijduur en efficiëntie van deze smartwatch zeer verhoogt. Ook hier zien we een kleine spec bump in de prestaties, wat alleen maar voordelen heeft.

De hulp bij het sporten

Vorig jaar was ik al vol van de vele opties die beschikbaar zijn op dit horloge om de diverse activiteiten bij te houden. Nu kent de OnePlus Watch 3 meer dan 100 verschillende sportprogramma’s, van sprinten tot zwemmen en van skiën tot tennissen. Wat indrukwekkend is om te zien, is hoeveel aandacht er geschonken wordt aan het registreren van al deze activiteiten en dit is waar een aardige verbetering zichtbaar is. Het registreren van beweging, lichaamstemperatuur, hartslag en ademhaling is zeer verfijnd in dit horloge en iets wat in hun eigen OnePlus Health Lab uitgebreid getest wordt. Persoonlijk ben ik niet de grootste sporter, al kan ik waarderen hoe het mijn hartslag en stress continu monitort, of ik nu in de sportschool sta of in meetings zit. Meer heb ik aan de uitstekende slaaprapporten die ik iedere ochtend doorneem die mijn REM en diepe slaap in kaart brengen. De snelle overzichten van het aantal verbrande calorieën, oefeningen en stappen is ook een leuke reminder om toch even die laatste loodjes aan te pakken om de dag zo gezond mogelijk door te komen.

Solide ervaring

Verandert er dan misschien niet veel, dan leven we in ieder geval in de wetenschap dat de ervaring op dit horloge solide is. Dankzij het Wear OS van Google zijn er vele wijzerplaten en apps beschikbaar die ook gemakkelijk verder naar eigen hand te zetten zijn. Mijn dochters veranderen ieder avond mijn wijzerplaat en dit is nu een officieel onderdeel van ons bedritueel. Niet alleen hele platen wisselen, maar de stijl van de wijzers, welke info ik wil zien en vooral de kleurtjes aanpassen, blijft een toffe bezigheid. Naast de foto-optie is er nu ook de mogelijkheid om een video te gebruiken als wijzerplaat, die zal afspelen zodra je erop drukt. Uiteraard dien je hierbij rekening te houden met een kortere batterijduur, maar het is een leuke toevoeging voor als je het wilt. Apps zijn direct op het horloge te downloaden, al gaan dingen makkelijker op de telefoon. Het voegt nieuwigheden toe, zoals remote control opties voor TikTok en Youtube Shorts of als afstandsbediening voor de camera wanneer je een OnePlus telefoon gebruikt.

Conclusie

OnePlus had misschien geen nieuwe smartwatch hoeven lanceren, maar toch tellen de kleine verbeteringen genoeg op om de beste smartwatch uit het assortiment te zijn. De bouwkwaliteit is fantastisch, ziet er goed uit en is dankzij Wear OS een zeer capabel en hoog aanpasbare smart watch. Het blinkt uit in zijn batterijduur die met vijf volle dagen echt schittert. Een solide ervaring in een mooie verpakking, die diepe inzichten kan geven in gezondheid, welzijn en sportprestaties.

Sander Noordijk

OnePlus Watch 3

OnePlus Watch 3

OnePlus Watch 3