Review: Return to Monkey Island

Return to Monkey Island

Wat hebben we er lang op moeten wachten, maar eindelijk is er een nieuwe Monkey Island-game. Ook nog eens van de hand van geestelijk vader Ron Gilbert, waren mijn verwachtingen hoog gespannen.

Gilbert was verantwoordelijk voor de eerste twee games en beoogt nu eindelijk zijn follow up voor Monkey Island 2 te maken. Delen daarna waren van de hand van anderen met wisselend succes, waar dit opnieuw terug moet naar de roots. Vandaar ook de titel, want eens voor altijd gaan we achterhalen wat de Secret of Monkey Island (de titel van het originele avontuur) nu eigenlijk is.

Nieuwe jas

Dat alles in een opvallende nieuwe stijl! Weg is de pixelart van de originele twee games, de prachtige Disney achtige stijl van Curse of Monkey Island en de early era, low poly 3D-modellen van deel 4. De art style modern en cartoony met grove blokken, lijnen en scherpe hoeken. Het geeft het geheel direct zijn compleet eigen feel en het is heerlijk om oude bekenden te zien in deze nieuwe jas. En oude bekenden ga je tegenkomen, want Return to Monkey Island is grotendeels een ‘hey herinner je je dit nog?’-ervaring voor een veteraan. Je kunt als nieuwkomer meekomen, maar mist ondanks het uitleggende scrapbook wat de eerdere gebeurtenissen uitlegt, in veel gevallen context over met je wie je praat.

Lovable

We spelen nog altijd als loveable wannabe piraat Guybrush Threepwood in een heerlijke ouderwetse point-en-click-adventure. Op consoles werkt dit prima door movement onder de linker stick te zetten en tussen dingen om mee te interacteren wissel je met de rechter. De verschillende acties als kijk of pakken vind je gemakkelijk onder de face buttons. Het is daarmee dus een exercitie als vanouds: loop door sfeervolle omgevingen, praat met mensen, vind spullen en los puzzels op. Wat dit echter Monkey Island ten voeten uit maakt is dat dit alles met heerlijke humor gedaan wordt.

Wat te simpel

Door mijn gehele avontuur werd ik meegesleept in de gebeurtenissen, absurditeit en de heerlijke personages. Deze ervaring bleek zeer soepel, waarbij ik me afvroeg of het bij vlagen niet te simpel gemaakt was. De originele games stonden bekend om hun puzzeldesign wat soms niet zonder guide op te lossen is. In Return to Monkey Island is veel op te lossen met één simpele handeling, waar in eerdere games complexe series aan taken vereiste. Daarbij voelt de conclusie die het avontuur bereikt een beetje als een goedkope uitweg of de grap vliegt over mijn hoofd. Toch zou ik over het geheel de game absoluut aanraden; zeker als fan, maar ook als nieuwkomer.

Conclusie

Voor iedereen die de serie dicht aan het hart ligt is Return to Monkey Island een no brainer. Een leuke nieuwe art style, heerlijke humor en sterke personages maken een zalig avontuur. Het leunt bij vlagen iets teveel op nostalgie en het puzzeldesign had meer uitdagend gemogen, maar onder aan de streep kun je niet anders dan blij zijn dat Guybrush Threepwood en LeChuck eindelijk weer terug zijn.

Sander Noordijk

Return to Monkey Island

Return to Monkey Island