Shimabuku maakt een bijl van een MacBook Air

vlijmscherpe laptop

Van een zeer dunne laptop naar een vlijmscherpe bijl. De Japanse kunstenaar Shimabuku laat op de Biënnale van Venetië zien hoe je van een Macbook Air een stuk gereedschap maakt.

In de tentoonstelling Viva Arte Viva van curator Christine Macel staat een video-installatie waarbij je kunt zien hoe Shimabuku een MacBook Air slijpt. Deze laptop van Apple staat erom bekend dat hij zeer dun, maar toch heel stevig is. Een perfect uitgangspunt om een bijl van te maken.

Gereedschap

Centraal thema bij deze installatie is hoe mensen met gereedschappen omgaan. Waar vroeger vrijwel iedereen wist hoe je een mes of bijl moest slijpen, moeten we dit soort klussen tegenwoordig aan professionals uitbesteden. Aan de andere kant was een computer vroeger juist een gereedschap voor zeer geleerde mensen aan universiteiten.

Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Shimabuku slaat een brug tussen heden en verleden door een modern gereedschap met behulp van een oude techniek te transformeren tot een klassiek gereedschap. In de video (die momenteel alleen in Venetië te zien is) zie je hoe de kunstenaar de laptop slijpt op een steen totdat deze scherp genoeg is om een appel doormidden te snijden.

vlijmscherpe laptop

vlijmscherpe laptop

vlijmscherpe laptop

vlijmscherpe laptop