Terug in de tijd met de Blizzard Arcade Collection

Blizzard Arcade Collection

Tegenwoordig kennen we de naam Blizzard Entertainment vooral van games als (World of) Warcraft, Overwatch, Hearthstone en Starcraft. Er was echter een tijd dat de developer totaal andere games maakte. Drie van deze klassiekers zijn nu – ter ere van Blizzard’s 30ste verjaardag – opnieuw uitgebracht op de consoles.

Alle versies van drie klassiekers

De Blizzard Arcade Collection bestaat uit Lost Vikings, Rock ‘n Roll Racing en Blackthorne (mijn persoonlijke favoriet van de bundel). Drie titels die voor het grote Warcraft uitkwamen en alle drie erg verschillend qua gameplay.

Voor de adviesprijs van twintig euro krijg je een puzzel platformer (Lost Vikings, een racegame (Rock ’n Roll Racing) en een action platformer (Blackthorne), maar daar blijf het niet bij. Je krijgt van al die games namelijk ook meerdere versies. Bij Rock ’n Roll Racing en Lost Vikings de SNES, Genesis en een Definitive Edition en in het geval van Blackthorne de SNES, 32-bit en ook een Definitive Edition. Sommige van deze oudere versies brachten extra levels en cutscenes met zich mee, maar de 32-bit versie van Blackthorne gaf de game een pre-rendered grafische upgrade die niet bij iedereen in de smaak viel.

De Definitive Editions lijken dan ook de beste optie om op te starten als nieuwkomer, maar dit is eigenlijk alleen bij Rock ’n Roll Racing het geval (waarom de twee andere games niet, kom ik zo op terug). De volledige soundtrack heeft een flinke boost gekregen waardoor hij van cd-kwaliteit is en dat komt de soundtrack en de spraak alleen maar ten goede. Daarnaast heeft het een widescreen optie gekregen wat voor het isometrische perspectief van de races een stuk handiger is om het overzicht te bewaren

Vreemde concessies

De games zelf staan nog altijd als vroeger, maar het pakket zelf biedt wat rare concessies met zich mee. Het gros van de games zijn voorzien van moderne foefjes die je bij dit soort emulaties verwacht zoals de mogelijkheid om de gameplay terug te spoelen of overal te saven waar je maar wilt. Klinkt geweldig en dat is het ook. Het is dan ook apart dat de Definitive Editions van Lost Vikings en Blackthorne niet de terugspoelfunctie hebben, maar ook niet de mogelijkheid om het scherm beeldvullend te maken. Iets wat wel mogelijk is met de ouder versies van de games in de collectie. Zonde, waardoor ze wat mij betreft toch net níet de definitieve versies zijn.

Extra’s

Een feestbundel als deze is natuurlijk niet zonder de nodige extra’s. Er zijn voor de verschillende games art gallery’s en soundtracks aanwezig, al zijn die laatste wat karig omdat het alleen Lost Vikings en Blackthorne betreft. Interessanter voor de fans zijn nog wel de Behind the Games en Video Interviews waar je mee wordt genomen in de ontwikkelingsprocessen van de games met de oorspronkelijke ontwikkelaars. Als je puur gaat voor de games, volledig links te laten liggen natuurlijk, maar voor de 20 euro die de bundel kost is het een leuke extra.

Conclusie

De games uit de Blizzard Arcade Collection zijn – vooral als je een nostalgisch plekje hebt voor ze – leuk om weer eens op te starten. Het toevoegen van de verschillende versies is gaaf zodat je de ‘ouwetjes’ kan vergelijken met elkaar. Eerlijk gezegd zijn van twee van de drie games de oudere versies zelfs de beste manier om ze te spelen in de Arcade Collection in plaats van de nieuwe Definitive Editions. Het is dan ook apart dat de Definitive Editions van Blackthorne en Lost Vikings juist níet die Rewind functie hebben gekregen, terwijl de oudere versies van de games dit wel hebben. Ook de nieuwe side borders bij Blackthorne in de Definitive Edition ben ik persoonlijk geen fan van en leiden eerder af. De Definitive Edition van Rock n Roll Racing voelt daarentegen wél echt als de definitieve versie van de klassieker.

De Blizzard Arcade Collection is nu beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, PC en Nintendo Switch. Voor deze review is de Switch-versie van de bundel gebruikt.

Marc de Haas

Blizzard Arcade Collection

Blizzard Arcade Collection