Topentertainment met Rick Astley in Tivoli/Vredenburg

Rick Astley in Utrecht

Vorig jaar tijdens muziekfestival Glastonbury (op tv) was Rick Astley een van de grote verrassingen. Hij liet zien en horen dat hij meer is dan een icoon uit de jaren ’80 en dat hij nog steeds een groot publiek kan entertainen. Toen niet veel later Tivoli/Vredenburg aankondigde dat hij naar Utrecht zou komen, was de keuze snel gemaakt.

Eerlijk is eerlijk, thuis gaat de muziek van Rick Astley eigenlijk nooit aan. Heel soms komt zijn grootste hit wel eens voorbij in een eighties-playlist of in de vorm van een rickroll. Van te voren heb ik me dus nog wat verdiept in recenter materiaal, zoals het in 2023 verschenen Are We There Yet? en 50 uit 2016. Wat blijkt: Rick Astley maakt nog steeds prima muziek.

Natuurlijk komt een groot deel van zijn publiek uit nostalgische overwegingen. Speciaal daarvoor is Together Forever vroeg op de setlist gezet. Rick waarschuwt: “Als ik mijn gitaar omhang, speel ik een nieuw nummer. Als dat niks voor je is, kun je op dat moment naar de wc of de bar.” Nergens voor nodig, want deze liedjes zijn prima in orde. Zeker omdat de charismatische zanger hulp krijgt van een erg goede band en twee zangeressen.

Leeftijd

Verderop grapt Rick Astley ook nog over zijn leeftijd (58), dansen gaat volgens hem minder soepel en de teksten van de liedjes staan op een monitor, omdat hij deze wel eens vergeet. Ondanks deze ‘beperkingen’ weet hij wat te doen op het podium. Er wordt constant contact met het publiek gezocht en waar nodig zet hij snel een handtekening op een LP. Intussen krijgen we een mooie dwarsdoorsnede van het inmiddels rijke oeuvre van Rick Astley te horen. Van de klassieke Stock, Aitken en Waterman-tracks tot recente soulvolle liedjes.

Tussendoor horen we regelmatig flarden van muziek van andere artiesten. Van de Rolling Stones tot Lizzo. Ook zijn er een paar echte covers: As I Was van Harry Styles, Highway to Hell van AC/DC (met Rick op de drums) en Good Times van Chic vermengd met het eigen Whenever You Need Somebody. Helemaal aan het einde van de toegift is daar dan het legendarische Never Gonna Give You Up. De grote hit krijgt een mooie lange uitvoering, waarin de bandleden stuk voor stuk in de spotlights worden gezet. Je merkt aan alles dat Rick Astley en zijn band echt plezier beleven aan op het podium staan en dat enthousiasme slaat over op de zaal.

Het enige wat we nu willen is dat Rick Astley snel weer terugkomt om samen met de band Blossoms een optreden te doen met covers van The Smiths.

Setlist:

Never Gonna Stop
Together Forever
Beautiful Life
It Would Take a Strong Strong Man
Dippin My Feet
Keep Singing
She Wants to Dance With Me
Hold Me in Your Arms
Driving Me Crazy
As It Was
Forever and More
Cry for Help
Dance
Angels on My Side
Whenever You Need Somebody / Good Times

Toegift:

Maria Love
Highway to Hell
Never Gonna Give You Up

Rick Astley in Utrecht
Rick nam in de toegift ook nog even plaats achter de drums