De veelzijdigheid van mode in Afrikaanse steden

Tropenmuseum Fashion Cities Africa
2ManySiblings – Velma Rossa & Papa Petit (Foto: Sarah Waiswa)

Vanaf 6 oktober is in het Amsterdamse Tropenmuseum de tentoonstelling Fashion Cities Africa te zien. Je kunt hier kennismaken met de levendige en uitgebreide modescenes van 4 grote Afrikaanse steden: Johannesburg, Casablanca, Lagos en Nairobi.

Veel modeontwerpers, stylisten en bloggers uit deze steden zijn bekend geworden door social media. Hun foto’s en video’s inspireren mensen van over de hele wereld. De tentoonstelling in het Tropenmuseum laat modeontwerpers zien als Said Mahrouf (Casablanca), Marianne Fassler (Johannesburg) en Maki Oh (Lagos). Daarnaast hebben modebloggers als Sunny Dolat (Nairobi) en Joseph Ouechen (Casablanca) presentaties gemaakt om hun visie op ‘African Fashion’ te tonen.

Van haute couture tot street wear en van experimenteel tot ingetogen: makers en dragers van mode tonen vaak hun smaak, identiteit en achtergrond door middel van de kleding die ze uitkiezen. Vaak wordt mode gelinkt aan de stad waarin de mensen wonen. Fashion Cities Africa toont de florerende modescenes van Afrikaanse steden aan de hand van kleding, items, persoonlijke verhalen, blogs, foto’s en video’s. Het belooft een visueel spektakel van trends te worden.

Lagos

Deze Nigeriaanse stad heeft de meest gevestigde mode-industrie van Afrika. Veel ontwerpers hier verkopen hun creaties wereldwijd. Invloedrijke vrouwen als Beyoncé, Alek Wek en Michelle Obama dragen labels die uit Lagos komen. Dit komt onder andere door de bijdrage van de invloedrijke Lagos Fashion and Design Week. Door dit alles is Lagos hard op weg om een nieuwe modehoofdstad te worden.
Uitgelicht: Maki Oh en Deola Sagoe (ontwerpers) en Yegwa Ukpo (eigenaar Stranger)

Johannesburg

Jarenlang ging het economisch niet goed met deze Zuid-Afrikaanse stad. Het tij is echter aan het keren en Johannesburg groeit steeds meer uit tot een bruisende metropool waar mode, muziek en kunst het straatbeeld bepalen. Wijken als Newton, Maboneng en Braamfontein zijn broedplaatsen van vernieuwing. Door de politieke geschiedenis en de gevolgen daarvan in de hudige samenleving, dragen veel creatievelingen een maatschappelijk bewuste boodschap uit. Met mode worden verhalen verteld van gelijkwaardigheid en trots.
Uitgelicht: The Sartists (creatief collectief), Marianne Fassler, Thula Sindi en Maria McCloy (ontwerpers)

Casablanca

In deze Marokkaanse stad vind je invloeden terug uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Er heerst een zeer gevarieerd modebeeld, van streetwear tot haute couture. Ontwerpers en stylisten laten zich hier inspireren door lokale culturele tradities. Hiermee kunnen ze zich onderscheiden in de modewereld. Er wordt samengewerkt met plaatselijke kleermakers en textielproducenten. Uiteindelijk leidt dit tot een look waarbij internationale stijlen en exclusieve ontwerpen worden gemengd met lokale elementen.
Uitgelicht: Mouna Belgrini (journalist), Said Mahrouf (ontwerper) en Amina Agueznay (textielontwerper)

Nairobi

De mode-industrie in de hoofdstad van Kenia wordt momenteel behoorlijk geprofessionaliseerd. Tegelijkertijd wordt er veel tweedehands westerse kleding (mitumba) geshopt op de vele markten die Nairobi kent en maakt dit ook onmiskenbaar deel uit van de plaatselijke modescene. Via blogs en social media wordt het aanwezige creatieve talent zowel nationaal als internationaal gepromoot. Publieke figuren als Keniaanse popsterren helpen ook mee aan bekendheid door kleding van jonge ontwerpers te dragen.
Uitgelicht: 2ManySiblings (stylisten), Sauti Sol (band) en The Nest Collective (creatief collectief)

Afrika in Nederland

Tropenmuseum vroeg voor de tentoonstelling ook Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in hun mode. Tijdens Fashion Cities Afrika kun je kennismaken met de inspiratie, werkwijze en ontwerpen van Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga.

Fasion Cities Afrika is te bezoeken van 6 oktober 2017 tot aan januari 2019.

Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
Amsterdam
Geopend: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur

Tropenmuseum Fashion Cities Africa
Zahra and Meriem Bennani, designers (foto: Royal Pavilion Museums Brighton and Hove)
Tropenmuseum Fashion Cities Africa
Manthe Ribane (foto: Chris Saunders)
Tropenmuseum Fashion Cities Africa
Vogue Fashion (foto: Chris Saunders)
Tropenmuseum Fashion Cities Africa
Stylist en ontwerper Kevin Abraham (foto: Royal Pavilion Museums Brighton and Hove)
Tropenmuseum Fashion Cities Africa
The Sartists ‘Sports Series’ (foto: Andile Buka)