Verbreed je kennis met een grafische cursus

grafisch ontwerp
Foto: Theme Photos/Unsplash

Als je een kleine onderneming hebt of voor jezelf werkt, is het handig als je een aantal skills onder de knie hebt. Hoe meer je zelf kunt doen, hoe minder je afhankelijk bent van anderen. Dat scheelt tijd, werk en soms ook geld. Het loont daardoor om te investeren in een cursus op het gebied van grafische vormgeving.

Een website, folder of zelfs een post op Instagram kan bijvoorbeeld al veel mooier zijn als je Photoshop onder de knie hebt, maar als je je verdiept in het aanbod in grafische cursussen zal je ontdekken dat er nog veel en veel meer mogelijk is. Het is slim om van te voren uit te zoeken welke skills jou het beste van pas komen en op welk niveau je zit.

Introductie

Wellicht heb je al weleens gewerkt met Photoshop of Illustrator, dan kun je op een hoger niveau instappen. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Je bent net voor jezelf begonnen en wil graag zoveel mogelijk kennis in huis hebben. Dan is het wellicht goed om te starten met een introductiecursus Grafische Vormgeving. Daar maak je kennis met alle facetten van grafisch ontwerpen.

Grappig detail daarbij is dat je vooral met potloden en papier aan de slag gaat en dat de computer minder belangrijk is. Je gaat eerst ontdekken of je creatief bent en hoe je ideeën uitwerkt tot beeld. Als dit alles bij je blijkt te passen, dan kun je digitaal de diepte in. Bijvoorbeeld met een cursus Photoshop om beeld te kunnen bewerken of InDesign om een brochure te kunnen maken.

Specialiteit

Het is dus goed om na te denken over wat voor jou belangrijk is voordat je aan de slag gaat. Elk programma heeft weer zijn eigen specialiteit. Ben je meer van het bewerken of hou je juist van ontwerpen? Kies je voor statisch beeld of ga je voor video’s of GIF-jes? Er is heel veel mogelijk.

Bedenk wel dat zo’n cursus een serieuze aangelegenheid is en dat je na het volgen van een cursus niet alles zelf kan. Sommige ingewikkelde klussen kun je beter aan een professional overlaten. Bedenk dus goed waar je sterke punten liggen en waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken.

Mailchimp

Haal je dus geen lastige dingen op de hals en zoek naar zaken die je liggen en waarmee je direct aan de slag kan. Denk bijvoorbeeld naast cursussen met Adobe-pakketten aan ook eens aan het bouwen van een eigen website met WordPress. Of alles over het versturen van e-mails met Mailchimp. Hiermee kun je direct aan de slag voor je bedrijf.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik erg blij ben dat ik heel veel voor deze website zelf kan. De site is zelf gebouwd, alleen voor het ontwerp van het logo heb ik een ontwerper ingehuurd. Ik wist namelijk echt niet waar ik moest beginnen. De ontwerper die ik heb gekozen stelde direct de juiste vragen en zo kwamen we al snel tot een gewenst ontwerp. Misschien bezit jij het talent wel om de ontwerper van een nieuw logo voor over een paar jaar te worden.

Mocht je trouwens interesse hebben om jezelf het werken met Photoshop aan te leren, dan kun je een gratis boek downloaden waarin je alles leert over dit enorm handige fotobewerkingsprogramma. Het enige wat je moet doen in ruil voor deze gratis cursus is je aanmelden voor de mailing van Grafische cursussen.