De Vessel van Thomas Heatherwick in New York is klaar

Vessel New York
All images by Michael Moran for Related Companies

New York is een bijzondere attractie rijker. De zeer bijzondere uitkijktoren Vessel van architect Thomas Heatherwick is gereed en open voor publiek.

Deze toren is beduidend anders dan wat je verder ziet op Manhattan. Midden in het opkomende nieuwe gebied Hudson Yards staat de Vessel, die bestaat uit 154 trappen en 80 platforms. Samen vormen ze een toren die qua vorm doet denken aan een vaas en qua structuur aan een honingraat. En dat dan met een buitenkant van glimmend koper.

Sociale functie

Vanaf delen van de toren heb je een mooi uitzicht op de nieuwe wijk en de Hudson, maar het doel van het gebouw gaat verder dan dat. Architect Heatherwick ziet het gebouw als een verticaal park met de bijbehorende sociale functie. Je wandelt wat rond, kijkt naar de omgeving en de mensen en maakt onderweg een praatje.

Wat is het?

Het bureau van Thomas Heatherwick krijgt dan ook regelmatig vragen over wat de Vessel nu precies is. Volgens Heatherwick Studio partner Stuart Wood is het geen gebouw en ook geen kunstwerk, maar een enorm meubel in de openbare ruimte. Mensen zullen volgens Wood vanzelf gaan ontdekken waar ze het voor willen gebruiken.

Om in de eerste dagen te voorkomen dat het te druk zal zijn in de Vessel kunnen geïnteresseerde bezoekers online een gratis kaartje voor een tijdslot reserveren.

Vessel New York

Vessel New York

Vessel New York