Review: Far Cry New Dawn

Een nieuwe Far Cry

Far Cry 5 was vorig jaar één van mijn favoriete games en wist mijn interesse in de franchise opnieuw aan te wakkeren, na een paar mindere delen. Nog geen jaar later is er een nieuw deel dat verder gaat in dezelfde wereld als 5.

Mocht je het einde van Far Cry 5 nog niet hebben gehaald, dikke vette pech, want Ubisoft gaat in minder dan een jaar gewoon verder waar ze zijn geëindigd en wisten in de reveal-trailer al het einde te spoilen. De voorspellingen van Father Seed zijn uitgekomen en in de laatste minuten vallen de bommen op Hope County om er weinig van over te laten. New Dawn speelt zich flink wat jaren na de explosies en verwoesting af in dezelfde omgeving in de zogeheten “Nucleair Bloom”, waardoor de flora en fauna weer tevoorschijn komt. Oftewel: een erg makkelijk excuus om niet een volledig nieuwe map te hoeven maken.

Hope County is nog steeds het Hope County uit Far Cry 5, alleen zijn gebouwen ietwat verwoest, groeien er overal neonroze bloemen en zien de dieren er iets “geapocalypiseerd” (als voorbeeld: bizons zitten nu onder het mos en herten hebben felroze geweien) uit. Nooit had ik het idee dat ik echt te maken had met een post-apocalyptische wereld zoals we die gewend zijn. Verhaaltechnisch was ik minder geïntrigeerd als dat ik bij Far Cry 5 was, maar het had voldoende twists om tot het einde interessant te blijven.

Meer van hetzelfde

Niet alleen de landkaart is hetzelfde gebleven als in de vorige game, ook de opzet van de gameplay. Nog steeds is het aan jou om outposts te veroveren en kan je dit weer op jouw manier doen. Ga je met een vlammenwerper en dikke assault rilfle het kamp te lijf, doe je het langzamer aan met pijl en boog en welke partners neem je dan mee? Ook dat systeem keert namelijk weer terug en als je gaat kijken naar de verschillende types, zijn ook die hetzelfde maar in een nieuw jasje. Zo is de beer nu vervangen door een everzwijn en is de hond vervangen door een ander soort hond.

Het voelt allemaal aan als meer van hetzelfde, maar vreemd genoeg maakt dat niet uit. New Dawn is zich bewust dat het niet een volwaardig nieuw deel is en benut de mogelijkheden om een extra verhaal te vertellen in eenzelfde soort setting zonder zich te limiteren aan beperkingen van een kleinere DLC. Het lagere prijskaartje is daarbij ook nog eens mooi meegenomen.

Simpeler

Hoewel het gros van de gameplay hetzelfde is gebleven, zijn er toch veranderingen. Het jagen op dieren heeft een nog minder grote rol gekregen dan in Far Cry 5 en het customizen van je wapens is volledig geschrapt. Wapens zijn nu ingedeeld in vier Tiers die je unlocked naarmate je de thuisbasis voorziet van upgrades. Dit upgraden, en met name het vergaren van de materialen hiervoor, waren één van mijn favoriete dingen. De Outposts die je in Hope County bevrijdt, kun je namelijk een aantal keer opnieuw bevrijden en iedere keer wordt het een stukje lastiger en zullen vijanden en alarmen op een nieuwe plek staan. De herspeelbaarheid gaat hierdoor een stuk omhoog en je kunt hierdoor je verschillende skills oefenen.

Deze herspeelbaarheid komt ook terug in de vorm van optionele missies buiten Hope County. In de basis staat een helikopter paraat die je naar externe locaties, zoals Alcatraz of een neergestort vliegtuig uit een zekere andere Ubisoft game, kan brengen. Hier is het aan jou om een pakketje te vinden om vervolgens weer opgepikt te worden door de helikopter. Nu zou dit natuurlijk erg simpel zijn als je het al sluipend doet, maar daar hebben de ontwikkelaars iets op bedacht; vanaf het moment dat jij het pakketje hebt, weten de bad guys waar jij bent en begint een kat-en-muisspel. Erg cool en op de hogere moeilijkheidsgraden ook erg uitdagend.

Conclusie

New Dawn voelt op geen enkel moment aan als een volwaardig nieuw deel, maar weet zichzelf dusdanig te verpakken dat het niet erg is. De game gaat voor een budgetprijs over de toonbank en hoewel het qua gameplay wat simpeler van opzet is, geeft het meer van wat ik zo cool vond in Far Cry 5.

Far Cry New Dawn is nu beschikbaar voor de PS4, Xbox One en PC. Voor deze review is de PlayStation 4-versie gebruikt.

Marc de Haas

Een nieuwe Far Cry