Vijf vrolijke verhalen van Adriaan van Dis

Adriaan van Dis - vijf vrolijke verhalen

Deze maand staat in het teken van Nederland Leest. Hierbij hoopt men dat iedere Nederlander De Wandelaar van Adriaan van Dis gaat lezen. Wie daarna hongerig is naar meer kan terecht bij Vijf vrolijke verhalen.

De titel van dit boekje dekt deels de lading. Er is inderdaad sprake van vijf verhalen, maar of die vrolijk zijn, dat is aan de lezer. Er is zeker een kern van humor te vinden, maar Van Dis snijdt ook andere thema’s aan. Deze zijn soms best zwaar en somber. Het knappe van deze verhalen is dat ze lichtvoetig zijn gebracht. Dat doet de schrijver in twee gevallen door het verhaal door een kind te laten vertellen. In twee andere verhalen komen we een jongere versie van Adriaan van Dis tegen. Vooral het laatste verhaal, de Rat van Arras, is daarin heel sterk. Dit verhaal verscheen eerder als geschenk bij de Bijenkorf in 1986.

De Rat van Arras

Mede dankzij de inzet van collega-schrijver Alfred Birney heeft Adriaan van Dis De Rat van Arras opnieuw uitgebracht. Er zijn wat kleine aanpassingen doorgevoerd waardoor het verhaal, over een jonge schrijver en een excentrieke oudere vrouw die samen naar het Franse Arras afreizen, weer nieuwe glans heeft gekregen. Een heerlijk verhaal. Voor de fans van Adriaan van Dis is ook Vlagduin interessant. Zelf noem hij dit verhaal een evocatie, een oproeping van beelden en gevoelens. Het is dus niet 100% autobiografisch, maar ademt wel de juiste sfeer.

Met Vijf vrolijke verhalen schenkt Adriaan van Dis ons een kleine uitbreiding van zijn rijke oeuvre. De thema’s zijn inmiddels bekend, maar toch weten ze je wederom na te laten denken over nog steeds actuele zaken.