Adriaan van Dis maakt zich zorgen over de toekomst

Adriaan van Dis - Klifi

Klimaat als toestand van het weer en als omschrijving van de politiek komen op ingenieuze wijze samen in Klifi, de nieuwste roman van Adriaan van Dis. In dit boek schetst Van Dis op bitterzoete wijze een beeld van de nabije toekomst.

Door goed op te letten tijdens het lezen van Klifi kun je uitrekenen wanneer het boek zich afspeelt. Het is een tijd die ver weg lijkt, maar veel dichterbij is dan je denkt. Van Dis schetst een Nederland dat nog maar deels te herkennen is. Dat komt door de verandering van het klimaat. Zowel het meteorologische als politieke klimaat.

Vluchteling

We volgen Jákob Hemmelbahn, wiens ouders in 1956 Hongarije wisten te ontvluchten. Na drastische veranderingen in het klimaat (beide soorten) in Nederland verruilt Jákob de Randstand voor een terp op het platteland. Daar brengt hij zijn oude dag door met boeken verzamelen over water en het drinken van Laphroaig.

Tot het noodlot toeslaat. Eerst persoonlijk, door het sterven van zijn vrouw en dan landelijk. Na een vreselijke hittegolf waar geen eind aan leek te komen raast er een orkaan over Nederland. De terp van Jákob blijkt bestand tegen het natuurgeweld, maar deze veilige plek zorgt wel dat er van alles aanspoelt. Vluchtelingen en soldaten nemen al snel zijn huis en erf over.

Afwijkende meningen

Jákob besluit de verhalen van de vluchtelingen vast te leggen, maar loopt hierbij al snel tegen gewetensvragen aan. Wie leest er allemaal mee? En wat doen ze met die informatie. Het politieke klimaat in Nederland biedt geen ruimte meer voor afwijkende meningen. Desondanks gaat Jákob verder met het omzetten van de verhalen naar een boek. Een boek dat iedereen moet lezen.

Wat opvalt aan Klifi (klimaatfictie) is de manier waarop Adriaan van Dis het verhaal brengt. De tekst is in verschillende lettertypes en verschillende kleuren afgedrukt. Het geeft een mooi beeld van wat er zich in het hoofd van Jákob afspeelt. Hierdoor is Klifi niet alleen een boek met een belangrijke boodschap, maar ook een fraaie toevoeging aan het rijke oeuvre van Adriaan van Dis.