Bijzonder kinderboek Ziep Rolstoel Toverpaard

ziep rolstoel toverpaard

Ziep Rolstoel Toverpaard is het kinderboek waarmee Freek van Duin binnenkort debuteert. Zijn boek gaat over een jongen in een rolstoel die beschikt over een flinke dosis fantasie.

Freek van Duin is dertig jaar en leidt aan de ziekte van Duchenne, een erfelijke spierziekte. Hierdoor wordt hij ernstig beperkt in zijn dagelijks leven. Zijn vurige wens is om een kinderboek te maken waarin een kind in een rolstoel niet als slachtoffer wordt gepresenteerd, maar als een fantasierijk en actief persoon met eigen dromen.

Om dit idee verder uit te werken, schakelde Freek de hulp in van vriend en filmmaker Eddy Terstall. Samen bouwden ze aan een netwerk om Ziep Rolstoel Toverpaard te realiseren. Zo werd tekenaar Kees Koorevaar gevraagd om samen in overleg de illustraties te maken. Daarnaast boden zanger Tim Knol en zijn platenmaatschappij I Love My Label aan het boek uit te brengen in combinatie met een heuse soundtrack.

Ode aan kinderen met een beperking

Het boek Ziep Rolstoel Toverpaard zorgt ervoor dat kinderen met een beperking op een voetstuk worden gezet. Dit onderwerp is urgenter dan ooit. Een grote groep kwetsbare kinderen leeft dankzij covid-19 al maanden in gedwongen isolatie, net als Freek van Duin zelf. Gelukkig is hij een ware doorzetter en heeft hij zijn verhaal zelf bedacht en opgeschreven. Een lichamelijk zware taak, want Freek kan door zijn ziekte alleen zijn vingers bewegen.

Fantasie brengt je overal

Het boek vertelt het verhaal over de kleine Ziep. De jongen zit in een rolstoel, waardoor hij minder kan dan andere kinderen. Ziep heeft echter wel een grote fantasie. Zo kan een toverpaard zijn wensen laten uitkomen en beleeft hij grote avonturen met zijn beer. Wat dacht je van een zoektocht naar toverstof in muizenwonderland? Of een zoektocht naar zijn Italiaanse oom Beppe op de rug van een vogel?

Bij het boek zit ook een CD met de soundtrack van het boek. Tim Knol schreef een lied gebaseerd op het boek. Beluister via SoundCloud het nummer ‘Ziep Rolstoel Toverpaard’.

Ziep Rolstoel Toverpaard is vooruit te bestellen via de webshop van platenlabel Excelsior Recordings en ligt vanaf 27 november in de betere boekwinkel.